изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:47 EET
ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ ОТХВЪРЛИ ИСК ЗА НАД 200 000 ЛЕВА, ПРЕДЯВЕН ОТ ДКЦ - 1 СРЕЩУ БИВШИЯ УПРАВИТЕЛ НА ЗДРАВНОТО ЗАВЕДЕНИЕ    
Ред и сигурностОкръжният съд отхвърли, като неоснователен и недоказан, предявения от „Диагностично - консултативен център I Добрич“ООД иск за сумата от 204 777лв. срещу бившия управител на дружеството д-р Велина Комарева. Лечебното заведение претендираше да получи обезщетение за имуществена вреда в размер на 157760.52лв., причинена от незаконосъобразни разпоредителни действия, извършени от бившия управител в периода от 1 януари 2011г. до 31 август 2015г., както и 47016.15 лв. обезщетение за забава върху главницата.


    В исковата молба се твърдеше, че д-р Комарева е ощетила здравното заведение чрез извършване на действия по разпореждане на плащания над определеното й възнаграждение по договор за управление на търговското дружество. Претенциите се основаваха на Акт за начет от Агенцията за държавна финансова инспекция, издаден на 1 декември 2016г., според който д-р Комарева е причинила на дружество вреди в размер на посочената сума.
    Окръжният съд прие за установено обаче, че фактическите констатации в акта за начет не се потвърждават от събраните в хода на производството доказателства. От заключенията на назначените по делото експертизи е видно, че сумата от 157760.52 лв. представлява получените от д-р Комарева възнаграждения за работа й като офталмолог по граждански и трудов договор в ДКЦ-1. Договорите не са сключени в нарушение на законова уредба, тъй като не съществува забрана лекар с призната специалност, който е вписан като управител на Диагностично консултативен център, да полага труд като специалист в същия център, посочва в решението си Окръжният съд. По делото безспорно е доказано, че начислените в посочения период възнаграждения на д-р Комарева изцяло съответстват на договореното и на вътрешната нормативна уредба на здравното заведение по заплащането на труда на лекарите - специалисти.
    Окръжният съд заключава, че предявеният иск трябва да бъде отхвърлен, тъй като събраните по делото доказателства не установяват вина на бившия управител на ДКЦ-1 и налагат извода за недоказаност на предявената претенция.
    ДКЦ - 1 е осъдено да плати на д-р Комарева сумата от 7170 лв. за направените съдебно-деловодни разноски.
    Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Варненски апелативен съд.
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди