изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:26 EEST
ПАРЛАМЕНТЪТ ДАДЕ ПАК СТАРТ ЗА СТРОЕЖА НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ" - НА ПАЗАРЕН ПРИНЦИП И БЕЗ ДЪРЖАВНА ГАРАНЦИЯ    
Парламент
След повече от три часа дебати народните представители отхвърлиха проекта на БСП за отпадане на мораториума и подкрепиха внесения от мнозинството проект за търсене на възможности за изграждане на атомната централа без държавно участие и държавни гаранции, на пазарен принцип.



Със 172 гласа на народните представители парламентът възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ "Белене" в отделно дружество.
Срещу предложението на ГЕРБ в залата се обявиха 14 депутати, а двама се въздържаха.
В същото време беше отхвърлен сходният проект на Корнелия Нинова и група народни представители от БСП. Той бе подкрепен от 74 депутати, против бяха 40, а 81 се въздържаха. Основната разлика с проекта на ГЕРБ е тази, че БСП предлагаше Народното събрание да отмени решението си от 29 март 2012 г., с което строежът на централата бе спрян. Освен това опозицията в проекта си не записа условия, при които да се търси потенциален инвеститор.
Това стана причина и основните тези на изказващите се по време на тричасовия дебат депутати от БСП е, че при толкова изисквания инвеститорите няма да се чувстват сигурни и няма да искат да осъществят проекта. Освен това така се бламирали усилията на енергийния министър.
Ръцете на правителството по проекта АЕЦ "Белене" са развързани и от тук нататък трябва да поработим доста сериозно, за да има наистина добри резултати за България. Това каза пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова след като парламентът гласува решение, с което дава мандат на правителството за преговори с потенциални инвеститори за АЕЦ "Белене".
Петкова заяви, че от тук нататък предстои изработване на процедура за избор на стратегически инвеститор. Важно е тя да е добре конструирана, максимално публична, прозрачна, с обективни критерии, които да дадат възможност за избор на най-добрата оферта, каза министърът. НЕК трябва да направи оценка на активите, които притежаваме по този проект, уточни тя.
Да се надяваме, че инвеститорският интерес, който до момента е заявен, ще бъде препотвърден, каза Петкова. Тя не пожела да каже кой е четвъртият инвеститор, който има интерес към проекта. По думите й, централата може да бъде готова до 7-8 години.
В пленарна зала Теменужка Петкова благодари на депутатите за конструктивния дебат. Тя заяви, че остава с усещане, че има консенсус по намерението да се намери решение на въпроса с АЕЦ "Белене", който стои на дневен ред в българската енергетика повече от 37 години.
Ситуацията от 2012 г. и днес е коренно различна, обясни министърът. През 2012 г. нямаше яснота за структурата на проекта. Нямахме яснота как ще приключи арбитражното дело. Политиката на ЕС в областта на енергетиката беше различна от днес, обясни Петкова. Друга разлика е наличието на реален инвеститорски интерес и то от компании, които са признати на световно ниво, допълни тя.
Никой от нас няма интерес да се връщаме назад, да търсим вина, трябва да гледаме напред и с общи усилия да се опитаме да направим нещо добро за България, което ще гарантира и нашата енергийна сигурност, и ще даде възможност парите, които българските данъкоплатци са вложили в проекта - над 3 млрд. лв., да бъдат използвани по предназначение, коментира Петкова.



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди