изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:18 EEST
ЛИЛЯНА ПАВЛОВА, ДЕНИЦА ЗЛАТЕВА И ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА ВОДЯТ ЕВРОЛИСТИТЕ?    
Политика Година преди изборите за Европейски парламент, големите български партии започнаха да редят евролистите си.


 

Депутати от ГЕРБ обясняват, че е възможно настоящият еврокомисар Мария Габриел да бъде първа в листата. Съществува вероятност е обаче водач да бъде и министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която ще бъде в Министерски съвет до 31 декември тази година, когато ще приключи австрийското европредседателство. От управляващта партия не се наемат да прогнозират кой ще бъде първи в списъка на кандидат-депутатите за ЕП, тъй като Мария Габриел е считана за близка до председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, а Лиляна Павлова – до премиера и лидер на партията Бойко Борисов. Кой ще бъде първи и кой втори обаче няма особено значение, тъй като партията се кани да затвърди изборния си резултат от 2013 г., когато спечели 5 мандата в Европарламента. 

Твърди се, че на третото избираемо чясто ще бъде настоящият евродепутат Андрей Ковачев, а след него – Ева Паунова. По отношение на настоящите членове на ЕП – Емил Радев и Андрей Новаков, от ГЕРБ изразяват резерви за вота през следващата година. Първият беше забъркан в корупционен скандал във Варненско през миналата година - изнесоха се данни за странни търгове на фирми на Радев и баща му, припомнят в ГЕРБ. Само преди дни пък Андрей Новаков подведе премиера Бойко Борисов, като обяви, че „пакетът „Макрон“ е капитулирал пред българите“ - теза, която се оказа много далеч от истината и дискредитира усилията на българското правителство в защита на правата на българските превозвачи. Със сигурност на избираемо място в листата ще има и кандидат с турско име, който трябва да привлече част от гласовете на ДПС. 

Зам.-председателят на БСП Деница Златева е най-обсъжданото име за водач на евролистата на социалистите. Според източници на Епицентър.бг лидерът на ПЕС Сергей Станишев ще бъде на челна позиция в списъка. Лидерът на БСП Корнелия Нинова е наясно, че война с бившия председател на столетницата не е нужна на партията, освен това би било крайно учудващо председателят на ПЕС да не е издигнат от партията си за Европейския парламент. 

Според „24 часа“ обаче позицията на Деница Златева можело да бъде застрашена от шефа на столичните социалисти Калоян Паргов, който също имал амбиции за европейска кариера. Според други източници, Паргов няма никакво намерение да се бори за ЕП, тъй като бил твърде ангажирн в подготовката за местните избори в София. Социалисти определят като абсурдна информацията в някои медии, че е възможно Елена Йончева да бъде червеният кандидат – кмет за столицата. В момента депутатката е едно от остриетата на БСП в парламента и Корнелия Нинова едва ли би се лишила от нея.

Водач на листата на ДПС най-вероятно отново ще бъде зам.-председателката на партията Филиз Хюсменова. За втори в листата упорито се спряга името на настоящия евродепутат Неджми Али, като представител на Южна България и на най-голямата и силна партийна организация – тази в Кърджали. На избираемо място ще има е кандидат с българско име. Обсъжда се името на Искра Михайлова, но е възможно тя да бъде изместена от друг кандидат, казват депутати от движението.

Тежка битка за първото място за евровота се очертава в „Демократична България“. Според информация на Епицентър.бг се очакват скандали между основните партии в коалицията – ДСБ и „Да, България“. Хората на Атанас Атанасов отсега са заявили, че водач трябва да бъде настоящият евродепутат Светослав Малинов. Христо Иванов пък е поискал първи в списъка да бъде бившият ни посланик в ООН Стефан Тафров, който изигра зловеща роля при проваляването на кандидатурата на Ирина Бокова за втори мандата като генерален секретар на ЮНЕСКО. Според вътрешен анализ, „Демократична България“ разполагала с гласове за един мандат в Европейския парламент.

ЕПИЦЕНТЪР.БГ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди