изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:11 EEST
ШОУТО ТОВА ЛЯТО ЩЕ Е НАД ГЛАВИТЕ НИ    
Новини По 110 метеора на час се изсипват в небето през лятото. Уникалното явление Персеиди може да се види и с просто око, най-добре извън големите градове. Това каза пред „Телеграф“ Свежина Димитрова, директор на Варненската астрономическа обсерватория.


Планината и морето са идеални места за наблюдение на метеорите, които започват на 17 юли и продължават до 24 август. Най-красива ще е гледката на 12 август след 23 часа, когато Персеидите ще достигнат своя максимум. Метеоритният поток съвпада с вълната от отпуски, така че се очаква градовете да опустеят.
Още много уникални явление ще радват очите това лято, съобщи Свежина Димитрова. На 27 юни Сатурн ще бъде най-близо до Земята. След полунощ бихме могли да видим пръстените на планетата с бинокъл или малък телескоп.
Точно месец след това предстои пълно лунно затъмнение, което ще може да се наблюдава удобно от България. Максималната му фаза е в 23.21 ч. на 27 юли, а хората, които искат да го видят най-пълно, трябва да си изберат място с нисък хоризонт, посока юг-югоизток. Затъмнението ще се случи на фона на съзвездието Козирог, а на ъглово отстояние 6 градуса южно от Луната – под нея и леко вдясно, ще се наблюдава Марс. За улеснение на феновете на космическите явления има и мобилни приложения, които показват къде и как да ги следят.
Тези, които са изпуснали метеорни поток през лятото, имат шанс да видят такъв наесен. В началото на октомври можем да наблюдаваме Дракониди, а в средата на декември – Геминиди


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди