изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 22:44 EEST
НАПРАВИ ГО ОТ ТРЕТИ ОПИТ! СИМОНА ХАЛЕП Е ШАМПИОНКА НА РОЛАН ГАРОС    
Спорт Симона Халеп спечели дебютнa титла от Големия шлем, след като в третия си финал на Ролан Гарос и четвърти от Шлема надигра Слоун Стивънс с 3-6 6-4 6-1. Шампионката показа, че е по-завършената тенисистка и въпреки изоставането със сет и брейк запази позитивната си нагласа, демонстрира тактическа гъвкавост и много по-добър тенис в решителната част.

Срещата започна с много впечатляващи разигравания, като и двете тенисистки не отстъпваха от основната линия и не предоставяха контрола в точките. Стивънс атакуваше предимно форхенда на световната №1, като в четвъртия гейм това даде успех. Американката поведе 30-40, стигайки до първи брейкбол, и го реализира за 3-1.
Халеп се задоволяваше с това само да разиграва от основната линия и реши да не е по-активна, като с това и по никакъв начин не промени развитието на сета – 3-6.
Ситуацията продължи да се развива много благоприятно за световната №10, която проби за 1-0 във втория сет и затвърди. Солидният аванс обаче накара американката да стане по-пасивна и да се надява, че нещата ще продължат в нейна полза. В четвъртия гейм Стивънс допусна брейк на нула – 2-2, и самочувствието ѝ бе сериозно разклатено. В шестия гейм Стивънс изостана 30-40 и на брейкбола заби форхенд в мрежата и изоставането ѝ стана 2-4.
Изненадващо, Халеп рязко смени подхода си и вместо да продължава да бъде разнообразна и да търси уинъри, което ѝ носеше успех, почна отново да се води по играта на опонентката си и да влиза в дълги разигравания, като така загуби следващите два гейма – 4-4. Симона запази позитивната си си нагласа и реагира моментално. Взе подаването си за 5-4 и постави под напрежение Стивънс, която заигра много сковано и загуби сета – 4-6. 
Световната №1 материализира брейк за 2-0 в решителния сет. Халеп затвори дъното на корта и с всяка следваща точка започна да взима превес. Миналогодишната финалистка и затвърди за 3-0.
При 30-30 в четвъртия гейм румънката реши да рискува от ретур, но това не се оправда. Все пак стигна до дюс, а в следващото разиграване демонстрира брилянтна защита, като и усилията ѝ бяха наградени с малко късмет, след като ударът ѝ закачи филето и изненада Стивънс. На брейкбола Халеп спечели дуел на мрежата и покачи на 4-0. 
При 5-1 Симона сервираше за титлата и поведе 40-30. На шампионската точка вкара неспасяем сервис и вдигна победоносно ръце – 6-1.


ХАЛЕП: В ПОСЛЕДНИЯ ГЕЙМ НЕ МОЖЕХ ДА ДИШАМ

Симона Халеп се отдаде изцяло на шампионската емоция, след като доказа, че има психиката да спечели турнир от Големя шлем и на четвъртия си „мейджър“ финал триумфира. Световната №1 спечели финала на Ролан Гарос с 2-1 сета срещу Слоун Стивънс.
„Благодаря за невероятната подкрепа – каза румънката и се обърна към феновете на „Филип Шатрие“. – В последния гейм чувствах, че не мога да дишам повече. Не исках да се повтори случилото се от миналата година.“
„Невероятно е това, което се случи. Мечтая за този момент, откакто започнах да играя тенис. Щастлива съм, че се случи точно тук. Този град е специален за мен.“
Халеп навакса сет и брейк пасив във финала:
„Слоун е невероятна тенисистка. Винаги е трудно срещу нея. Когато изостанах, си казах, че трябва да се успокоя и да се наслаждавам на мача. Показах вътрешна сила.“
„Миналата година беше трудно да говоря заради загубата, а сега  – защото съм шампионка. Сигурна съм, че Слоун ще има още много финали от Големия шлем. Благодаря на всички от семейството ми и на всички румънци и на всички французи, които бяха за мен. Надявам се отново да играя финал тук. Този корт ми е любимият.“
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди