изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:39 EET
ВНАСЯМЕ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ 5 400 КАДРИ ЗА ТУРИЗМА    
Туризъм
Националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума, предлага министър Николина Ангелкова. „Към момента нямаме конкретни данни колко е недостигът на кадри в туризма. Това, което мога да кажа е, че за миналата година имаше заети в сектор туризъм и свързаните с него индустрии 369 000 души, като 27 000 са предприятията, които са регистрирани и се занимават с хотелиерство и ресторантьорство.” Това съобщи в Албена министърът на туризма Николина Ангелкова.



 За миналата година наетите сезонни работници от трети страни са били 3 400 души, основно от Украйна, Молдова, Беларус и единични бройки от Филипините и Тайланд.
„За тази година очакваме бройката на сезонни работници от трети страни да достигне 5 000 – 5 400, поне според първоначалните заявки, като става става дума за работници извън ЕС”, допълни Ангелкова.
Според нея, националните курорти трябва да бъдат извадени от Закона за шума. „Ние нямаме конфликт с г-н Симеонов, просто имаме различни гледни точки. Министерството на туризма защитава интересите на туристическия бранш и на туристите и бях сезирана от повече от 30 от най-големите организации, да се прецени националните курорти да бъдат извадени от Закона за шума. Техният правен статут е регламентиран в Закона за туризма и детайлите, които се извършват по дейностите на територията на националните курорти, да бъдат регулирани в Наредба и местната власт, в лицето на кметовете и местния бизнес, чрез Консултативните съвети по туризъм, да могат да определят зоните в тези курорти. Давам пример как кметът на Балчик и представителите на туристическия бранш могат да преценят и да вземат решение, че Албена ще бъде само зона за семеен отдих и няма да се допуска шум след 23 часа или 22, или 24 часа, както прецени местната власт, а контролните органи ще  контролират спазването на тези ограничения. Кметът на Варна може да прецени, че Златни пясъци ще е в две зони – парти зона и зона за отдих, „Константин и Елена” – в една зона – тоест, ние искаме да дадем тази преценка в ръцете на местната власт, която познава най-добре нуждите на региона. Оттам нататък какво ще решат народните представители, аз не мога да коментирам”, заяви министърът на туризма.
Николина Ангелкова участва в работата на конференция на тема „Ролята и значението на Черноморския регион и връзката му с Дунавската стратегия”, която се провежда в курорта „Албена“. В своето слово тя посочи, че през годините България винаги е била сред държавите, които полагат усилия за превръщането на Черноморския регион в предпочитана туристическа дестинация. България е активен участник и в Дунавската стратегия, и в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, отбеляза Ангелкова и съобщи, че преди дни във Варна е приета декларация за създаване на бранд „Черно море“ с общи проекти, за насърчаване на вътрешния круизен туризъм, културни и исторически, гурме и винени маршрути, както и популяризиране на богатствата на региона за спа и уелнес. Сега вниманието е насочено и към създаване на бранд „Дунав“.
До октомври 2018 г. България е координатор на Дунавската стратегия, като за 18 и 19 октомври е планиран форум на тема „Икономически растеж и териториално сближаване, чрез инвестиции в туризма“. Целта е да се подготвят общи туристически пакети, които да се предлагат между държавите от региона, както и на далечни пазари. През февруари е стартирана инициатива за създаване на Балкански туристически маршрут, като първият вече е набелязан и обхваща културно-исторически паметници, най-вече от списъка на ЮНЕСКО, припомни министър Ангелкова.
„За важността на съвместната работа говорят числата. Миналата година България е посрещнала над 8.9 млн. чуждестранни туристи, като от тях почти 4.5 милиона са от държавите от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество и 3.5 милиона от страните на Дунавската стратегия. Правителството отчете нуждата от административни облекчения и с промените в Закона за туризма преди месец бяха намалени с 19 документите за различните регистрационни режими – категоризации и сертифициране на места за настаняване, дейности и професии в туризма. Създадена е и инвестиционна карта в сектор туризъм, чрез която да се насърчава бизнесът”, каза министърът.
Международната конференция е под егидата на Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Организатор е Българската стопанска камара, в партньорство с Асоциацията на организациите на българските работодатели и Европейския икономически и социален комитет. НДТ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди