изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-03 @ 09:03 EET
Пловдивски джигит вдигна 173 км/ч на АМ "Тракия", но се отърва само с глоба, защото...    
Новини Шофьор лети със 173 км/ч., камера го снима, а фишът му отпада в съда. Причината – полицаите не поставили знак, че има видео контрол. Случката е станала в края на юни 2016 година. Ауди се е движило по магистрала Тракия край Пловдив със бясната скорост от 173 км/ч. В същото време на отсечката на 120 км. е била позициониран патрул с камера за скорост. Бързакът е бил уловен от техническото средство, а година по късно получава и „честитка”. В писмото, пратено от КАТ, е описана ситуацията, датата и скоростта, както и че нарушителят се глобява със 100 лева.

 Водачът на бързата кола обаче обжалва наложеното му наказание в Пловдивския районен съд. Като доводи в молбата си, той е написал, че не е бил поставен пътен знак, който да указва на водачите обхвата на средството за видеонаблюдение, както и знак, с който е било въведено ограничението на скоростта. В заседанието безспорно е доказано, че наистина водачът е управлявал превозното си средство с превишена скорост. Ограничението в отсечката е 140 км/ч, а нарушителят е превишил тази скорост с близо 30 км/ч.
Към дата на нарушението обаче не е обозначен контрола от страна на пътните полицаи. По време на проверката все още е действал законът, в който е написано, че: „местата за контрол с мобилни и стационарни автоматизирани технически средства и системи се обозначават с пътен знак Е24 и се оповестяват чрез средствата за масово осведомяване или на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи“. По тези съображения в производството не се установи да е било изпълнено, действащото към момента на деянието, законово изискване местата за контрол да са били оповестени чрез средствата за масово осведомяване или на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи. Така магистратите отмениха акта на шофьора, тъй като нарушението му е направено, докато все още е била в сила наредбата за известяване на пътния контрол. В средата на миналата година депутатите гласуваха пътният знак Е24, който предупреждава шофьорите за камери, засичащи превишената скорост да бъдат премахнати. Причината бе, че когато водачите биват уведомявани чрез поставянето на знак пред полицейския автомобил с мобилна камера, те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост. Освен знакът, по същите причини отпадна и задължението на МВР да съобщава на интернет страниците на областните дирекции къде са разположените мобилните и стационарните камери на Пътна полиция. Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 година, за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери.

https://www.blitz.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди