изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:33 EEST
ЗАЛОВИХА БАНДИТА-БЕГЛЕЦ ОТ ДОБРИЧ, ИМА ПРЕДРОЖЕНИЕ ДА ГО НАСТАНЯТ В… ПОЧИВНА СТАНЦИЯ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО    
Новини Два дни след бягството на добричлията Борис Иванов от затвора в Ловеч, той бе заловен край ловешкото село Летница. Пандизчията се е опитал да вземе възрастна жена за заложник. След бързата намесата на отряда на баретите жената е била освободена, а затворникът задържан. В издирването на престъпника участваха екипи на жандармерията, полицията и Специализирания отряд за борба с тероризма. Операцията започна след показания от страна на човек, живеещ в района, че е видял избягалия затворник да се придвижва по жп релсите. Непосредствено след задържането на затворника главният секретар на МВР Младен Маринов потвърди новината. „Задържан е в района на землището на село Летница, община Ловеч.


Вчера изплуваха данни за първото бягство на добруджанеца. Три дни след първото си бягство от затвора през 2010 г. рецидивистът Борис Иванов изнасилил и ограбил 89-годишна жена. Той е заловен седмици по-късно и впоследствие осъден на 12 години затвор при строг режим. Въпреки че е осъждан общо 14 пъти, включително за предишни изнасилвания, преди месец Иванов е преместен в общежитие от отворен тип и му е позволено да работи без охрана извън рамките на затвора. Така в четвъртък сутринта той си тръгнал от работа. Според правосъдния министър Цецка Цачева обаче Иванов имал примерно поведение в затвора и дори получавал поощрения и награди. На 13 май 2010 г, повече от 8 години преди повторното си бягство, Борис Иванов избягал от затворническото общежитие във варненското село Разделна. Там изтърпявал 8-годишна присъда за кражба и грабежи в условията на опасен рецидив. Присъдата му влязла в сила в края на 2005 година и при бягството си Иванов тъкмо е излежал малко повече от половината. След като избягал, той обикалял на автостоп из различни варненски села, ходил при стари приятели от затвора в Суворово и дори на сватба на дъщерята на свой приятел. Скарват се и отново потегля на път. На 16 май се озовал в село Щипско, община Вълчи дол. Там нахлул в дома на 89-годишна жена, за да търси пари и храна. По това време жената простирала в двора. Когато го заварила в къщата, той я нападнал, завързал ръцете и краката й, запушил устата й и я изнасилил брутално. След това й отнел 62 лева и си тръгнал. Още тогава Иванов е бил рецидивист и вече е бил осъждан многократно, заяви Йово Стефанов, адвокат на изнасилената жена. Въпреки това му е позволено да излезе в отпуск и така успява да избяга. "Нещо подобно. Бяха го пуснали от затвора, но не мога да ви кажа в кой отпуск, те по принцип изтърпяващите лишаване от свобода имат право на отпуск и беше се отклонил. Жената беше доста възрастна към онзи момент. Чух се със сина ѝ, тя понастоящем е на 97 години и е добре. Сега погледнали решението от тогава, от което имат копие, и разбрали, че става въпрос за същия човек. Той ме попита дали би следвало да направи нещо, да отиде в полицията, да каже, че майка му е пострадала, ако може по-особено внимание да се обърне, въпреки че се намираме доста далеч от мястото, където е избягал, но нормално е хората да се притесняват", каза адвокатът. Той изтъкна, че към онзи момент, когато се явявали пред съда по делото за изнасилване, Иванов изтърпявал наказание лишаване от свобода за друго престъпление. Беше рецидивист, осъждан многократно, обясни Стефанов. Иванов е заловен 20 дни след първото си бягство. Първоначално Варненският окръжен съд го оправдал, но впоследствие Апелативният съд го осъдил на 12 години затвор при строг режим. Малко след като излежал половината от присъдата си, Иванов отново е преместен в общежитие от открит тип, позволено му било да работи извън затвора без никаква охрана и отново изчезна.
Добричлии се шегуват, че на Борис Иванов не трябва да се дава право да живее в затворническо общежитие, а да се премести в някоя от почивните станции на Министерството на правосъдието, за да е под ръка на съдии, прокурори и адвокати. Днес в България всичко е възможно.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди