изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 23:16 EEST
БИВШИЯТ ЦУТНТ СТАВА ЧАСТНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ    
Новини
След дълги дебати общинските съветници на Добрич одобриха обявяването за частна общинска собственост на поземлен имот, в който се намира закритият през 2010 г. Център за ученическо, техническо и научно творчество. Той е с площ 11 387 кв.м., ведно с построените в него сгради, актуван с акт за публична общинска собственост.



През това време, въпреки полаганите усилия за поддържане на имота в добро състояние, сградите се рушат и липсва интерес за отдаването им под наем. Многократно постъпват сигнали от охранителната фирма за влизане с взлом в сградата, потрошени стъклени витрини, изпочупено имущество, посочи вносителят на докладната – зам.-кметът Елка Димова. Тя отбеляза, че община град Добрич няма възможност да осигури финансово нейното поддържане и обновяване. Проявен е интерес от инвеститори, но има ограничение за ползването на имота за стопански нужди и търговска дейност. Считаме, че по-лесно може да се управлява този имот, ако се преактува като „частна общинска собственост”, каза Димова.
Общинският съветник от ГЕРБ Иван Колев припомни, че подобно предложение за промяна е обсъждано и в предишния общински съвет. Тогава се оказа, че имотът има голямо обществено значение и тогава не бе дадено съгласие имотът да се превърне в частна общинска собственост. Той попита има ли заявен интерес имотът да се ползва.
Димова отново повтори, че има проявен интерес за извършване на стопанска дейност, но уточни, че дори да се опитат да предоставят имота за социални или здравни дейности, много по-лесно може да се случи, ако той е частна общинска собственост. Този вид собственост позволява начин на управление, поддръжка и възстановяване на направени разходи, а ако е публична общинска собственост, единственият вариант за управлението му е отдаване по наем.
Арх. Емилия Добрева заяви, че предложението не е мотивирано и затова комисията по устройство на територията е дала отрицателно становище. Тя постави въпроса да не би да се изключва концесията като възможност, като Димова обясни, че се допуска безвъзмездно ползване, защото сградите имат нужда от огромна инвестиция , за да стане ползваеми и обитаеми. Това означава, че един потенциален инвеститор ще вложи много средства, за да може да функционира този имот. До момента няма проявен интерес за отдаване на концесия.
Герман Германов заяви, че ПК " Управление и разпореждане с общинска собственост" не приема предложението.  Законът за собствеността ясно урежда кои са обектите публична общинска собственост. Не може според желанието на Общинския съвет или инвеститора да променяме всеки ден обекти от частна в публична общинска собственост и обратно, заяви Германов.
Михаел Игнатов зададе въпрос към колегите си: Кой е този траен обществен интерес който може да обслужи тази порутена сграда?
Председателят на Общинския съвет Иво Пенчев изрази мнение, че промяната на предназначението е необходима в този момент, защото общината няма възможност да поддържа тази сграда. Такива имоти са доста в града. Кметът Йордан Йорданов даде пример с училище "Дора Габе", което преди да бъде закрито, сградата по някакъв начин е била поддържана. Този имот е запустял от 10 години. Нашата цел да го обърнем от публична в частна, е да се опитаме да го отдадем под някаква форма, за да се стопанисва и съхранява, каза Йорданов.
Радио Добруджа


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди