изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:46 EEST
ХЕЛЪН Е С НАС    
ОбществоМеждународният ден на сляпо-глухия гражданин  се отбелязва на 27 юни. Датата се свързва с рождението на видната американска писателка и общественичка - Хелън Келър /27 юни 1880 - 1 юни 1968г./ Тя е първият глух и сляп човек, получил бакалавърска степен в изкуствата.
Историята за това - как нейната учителка Ан Съливън успява да разбие изолираността на това малко момиченце, породена от липсата на езиков контакт, и му помага да се развие, учейки го да комуникира, става световноизвестна, чрез многобройните драматизации в театъра и филмовата продукция.


Като един плодовит автор, Хелън Келър пътува много и бива подкрепена в усилията си срещу войната. Като виден лобист, тя се бори за каузи като правото на жените да гласуват, правата на работниците, социализма и други.
Нейните достижения са пример за подражание на всички хора с увреждания.
Не случайно на този ден се проведе годишното отчетно събрание на териториалната организация на сляпо-глухите в Добрич. Клуб „Детелина“ за пореден път приюти своите членове, за да се направи равносметка на изминалата година от една страна, а от друга – да се планират бъдещите дейности на сдружението. За реализирането на нашите инициативи отправяме специални благодарности към Община гр. Добрич, Лайънс клуб, Дирекция „Социално подпомагане“, Български червен кръст, Народно читалище „Йордан Йовков“ и още много други. Списъкът не е кратък.  
Управителният съвет  на организацията се обърна към своите членове по повод Международния ден на сляпо-глухия гражданин, като им пожела здраве, борбен дух и неувяхващ ентусиазъм! Това не е празник, а възможност да се припомни пред обществеността за съществуването на тази уязвима социална група.
Хората с двойно сензорно увреждане имат право на достоен живот като всички останали. Моля, оказвайте ни адекватна помощ! Подавайте ни вашата приятелска десница, за да вървим заедно в тези трудни времена!
    Калинка КОВАЧЕВА - председател на ТС
     



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди