изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:45 EEST
ОСМОКЛАСНИЦИ ОТ УЧИЛИЩЕТО ПО ИЗКУСТВАТА ПРЕСЪЗДАДОХА БЛЕСТЯЩО ВЕЧНИЯ „ХАМЛЕТ“    
ОбразованиеЗадавали ли сте въпроса: „Да бъдеш или да не бъдеш?“ Вероятно много пъти. Това е и въпросът, на който учениците от 8 „в“ клас от СУ “Свети Климент Охридски“ също се опитаха да отговорят, като представиха пиесата на Уилям Шекспир “Хамлет“.
Това е една необикновена творба с необикновена съдба. Може да се каже, че тя е пиеса на пиесите.


 Или, ако перифразираме казаното за нейния автор още от съвременниците му, това е пиеса на всички времена. Вече четири века „Хамлет“ владее театралните сцени по четирите краища на света по-неотстъпно и по-категорично от всички останали произведения на драматичното изкуство.
Учениците пресъздадоха всяко от петте действия в трагедията пред многобройната си публика. Всичко, което зрителите видяха, беше представено на много добро ниво на английски език.
„В тази вечна творба на Шекспир мисълта и чувствата са преплетени по начин, който подобрява нашето разбиране и емоция. Неспособността на Хамлет да контролира чувствата си с ума си е борба, която хората от всички времена и общества веднага разпознават", сподели тяхната преподавателка Антония Кондова.
Класът изигра своятa четиридест и пет минутна постановка при отлична организация, която децата създадоха сами – декори, костюми, озвучаване – всичко бе тяхно дело.
Сред учениците имаше голямо вълнение преди представлението. Те работят с текста от меcец март. С минимален театрален набор актьорите от класа накараха публиката да слуша внимателно, изпълнявайки ролите си в пиесата със страст и усет, като същевременно свириха и на пиано. Макар че представиха една трагедия, актьорите успяха да накарат публиката да се смее на някои места, а по време на драматичните сцени към края мнозина не можаха да сдържат сълзите си.
Това беше едно прекрасно шоу, в което актьори и публика се наслаждаваха на огромното въздействие на Шекспировата пиеса. За някои от децата това беше първото представление, в което участват, други имат опит в тази дейност
   Прекрасната игра на актьорите – Е.Енчев /Хамлет/, Ив.Ангелов /Клавдий/, Д.Карагеоргиев /Полоний/, К.Михайлов /Леарт/, В.Тодоров /Хораций/,З.Данаилова /Гертруда/, Д.Димитрова/ Офелия/, Духът /З.Здравков/, Розенкранц , /Д.Димов/, Гилденстерн/Н.Николов/, Фортинбрас /М.Маринов/ определено е нещо, което учениците и публиката ще запомнят от тази чудесна вечер.
Участниците получиха много поздравления за усърдната си работа от техните учители, родители и гости англичани.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди