изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-01-19 @ 05:10 EET
ЮБИЛЕЙ НА СЪКРОВИЩНИЦАТА НА БЪЛГАРЩИНА „ПЕСНИ И ТАНЦИ ОТ СЛЪНЧЕВА ДОБРУДЖА“    
КултураВ съботния ден Община Добричка чества своя празник с едно от най-големите културни събития в областта – фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа". Пож традиция съборът се провежда в гората на Дебрене. И тази година там бяха приготвени пет естради, но дъждовното време не даде възможност околността да се огласи от песни и танци. Предвидливо съборът бе преместен на сцените на пет читалища в общината. В селата Стожер, Стефаново, Дончево, Бранище и Победа.Тази година бе юбилейна за фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“. Празненството отбеляза своята 50-годишнина.


То бе официално открито от кмета на общината инж. Тошко Петков, който отбеляза, че съборът се е превърнал през години в съкровищница на българския фолклор и на неизчерпаем източник на родолюбие и съхраняване и продължаване на многовековните български традиции и обичаи, на песните и танците, с които народът ни е преминал през вековете на утвърждаване на българската идентичност.


На юбилейния празник тази година гостуваха народните представители Даниела Димитрова, Даниел Петков и д-р Хасан Адемов. Съпричастни на тържествата станаха кметът на село Каменка /Украйна/ Иван Лефтеров, а също и кметът на украинското село Бановка – Виктор Генчев.


По данни на Община Добричка, тази година в събора са участвали 2700 певци, танцьори, инструменталисти, ръководители на групи и ансамбли от цялата страна. Гостували са и бесарабски българи от Украйна.  На сцените в петте сала са излезли 82 певчески  групи, 22 танцови състава, 9 групи за обичаи, 93 индивидуални изпълнители и инструменталисти.


Днес предстои обобщаването на данните, очакваме да ни се дадат за публикуване призьорите, тъй като съборът имаше и състезателен характер.


Наш екип бе в село Дончево, от сцената на това село и днешните снимки.
Над 20 фолклорни състава и групи представиха песенното и танцово творчество на трета сцена в Дончево за събора на Община Добричка. С медали и парични награди журито отличи иэпълнители от Крапец, Каварна, Аксаково, Добрич и Дончево. Плакет за творчески заслуги получиха Йовка и Иван Маневи от Смолница.
НДТ
Снимки:  Румен ТОДОРОВ
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди