изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:21 EEST
ПРАВОСЛАВЕН "ДЖУЛАЙ" В КАВАРНА    
Общество
Църква от VI век край Каварна носи името на светите безсребърници Козма и Дамян,  които в 3 век лекували  хората без пари. Само няколко столетия по-късно на  нос Чиракман - в крепостта Бизоне, която се намира на 2.3 километра южно от центъра на гр. Каварна, е построена църква на тяхно име.


Вчера  в 5 часа към старата крепост потегли литийно шествие.  С благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, за втори път в ново време, сред руините на раннохристиянската базилика „Св. Св. Козма и Дамян” бе отслужена Света Литургия. На 1 юли се чества и паметта на небесния покровител на българския народ Свети Йоан Рилски.
Християните от  местната църква „Св. Успение Богородично”в Каварна, водени от отец Василий Селемет, всяка година се изкачват на хълма в деня на светите безсребърници, почистват от треви и храсти храма и служат в него. Към тях се присъединяват и много християни от Варна, Добрич и Шабла и чрез обща молитва свидетелстват своето единение в Бога. 
Поклонниците, дошли от други места за празника, пренощуват в храма или на двора, но за целта си носят палатки или спални чували, одеяла, съобщи Радио Варна.
Снимките са от сайта на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил" във Варна.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди