изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 12:16 EEST
В ДЛС “ТЕРВЕЛ” ОБСЪДИХА ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ    
Новини Превантивните мерки за предотвратяване разпространението на африканска чума по свинете бяха обсъдени в ДЛС “Тервел”. Лично директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов, експертът по ловната дейност към СИДП инж. Тервел Стефанов и инж. Димитър Тодоров – гл. експерт към РДГ-Варна, запознаха представителите на ловните сдружения с характера на болестта и необходимостта в максимално кратки срокове да се намали популацията на дивата свиня.

 Според специалистите това е от решаващо значение, за да се ограничи евентуално пренасяне на заразата у нас. Болестта не е опасна за хората, но се разпространява много лесно чрез тях и хранителните продукти, както и чрез птици и други животински видове. Освен за диватя свиня, заболяването е смъртоносно и за домашните прасета, поради което нанася сериозни щети навсякъде, където са открити огнища на заразата. В обсъждането на симптомите на африканската чума по свинете и на неотложните мерки за предотвратяване разпространението й у нас в срещата взе участие и д-р Пенка Николова от Българската агенция за безопасност на храните. Съвместно с ветеринарите от агенцията експертите в стопанствата към СИДП и РДГ-Варна, имат готовност да организират обучения за ловците. Активно тече и мащабна разяснителна кампания относно ролята на ловците за ефективното прилагане на превантивните мерки. У нас към момента не са установени огнища на заразата, но такива има само на около 150 км от сухопътната ни граница с Румъния – в района на град Тулча, напомни директорът на ловното стопанство в Тервел инж. Георги Ботев.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди