изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:01 EET
Отровиха Черно море, управляващите мълчат    
Екология Авария доведе до изпускане на хидравлична течност около Каварна и Калиакра, съобщава Дневник. Според изданието подводната инсталация на платформа Галата, която добива газ от находищата в Черно море, е аварирала на 30 януари т.г.


Информацията беше официално потвърдена от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите едва в средата на юни, след като въпроси за инцидента бяха изпратени още на 21 май. Какво количество е изтеклата хидравличната течност не е ясно, тъй като различни източници съобщават за количества от еднократно изпускане на 3 л до 200 – 300 л дневно, при това за неуточнен период от време. Течността е класифицирана от производителя й като “опасна”. Собственик на платформата “Галата” е регистрираното в “офшорния” Люксембург дружество Petroceltic Resources SARL.

От отговора на екоминистерството става ясно, че проверка за инцидента е била назначена едва, след като Дневник изпрати въпроси по случая. Тя е установила, че аварията е станала на около 6 мили извън 12-милната зона на България, след като риболовен кораб, регистриран с името Tais, е навлязъл в забранения 500-метров периметър около сондажа и тръбопроводите. Тралът на кораба е разкъсал т.нар. контролна линия на дънните кранове на инсталацията за добив на газ, което е предизвикало загуба на налягане и теча на хидравлична течност. Според екоминистерството хидравличната течност не е опасна за водни организми. Проверка обаче показва друго.Препаратът е токсичен при поглъщане, не се разтваря във вода и може да причини увреждане на очите, бъбреците и централната нервна система.

В отговорите на Мнистерството на околната среда и водите се съобщава още, че за аварията не е била информирана нито РИОСВ – Варна, нито Басейнова дирекция Черноморски район.

Съвсем друго твърди обаче Министерството на транспорта, в чиято структура е и Морска администрация. В официално писмо, пак в отговор на зададени въпроси, оттам отричат тя да е получавала сигнал за инцидента от Министерството на екологията. /19MIN.BG

Валентин Мавродинов
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди