изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:12 EEST
ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ ГРЪМОТЕВИЧНИ БУРИ    
Новини
Всяка година в  началото и в края на лятото се разразяват гръмотевични бури, придружени с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога и човешки жертви. Въпреки, че в днешно време има технически и организационни начини за защита от това природно явление, за хората, които работят на открито има риск.



Какво да правим, когато ни настигне буря?

•    Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи  канари. При наличие на сух предмет, седнете  върху него.
•    Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.
•    Ако сте на мотор или велосипед, слезте от него.
•     Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не  дръжте метални предмети, мобилни телефони.
•    Подходящи  места за подслоняване са  дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
•    Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега.
•    Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от ел. мрежата телевизора, кабела от антената, компютъра, уредбата и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. 
Ако не е спешно, не влизайте в банята, докато премине бурята.
•    По време на пътуване с МПС приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение,  проверете  гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.

Ако все пак решите да продължите , изберете подходяща скорост. Лоша видимост, паднали клони и дървета, аквапланинг, поразени от мълнията семафори и светофарни уредби могат да ви изненадат неприятно.
•    Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото.
•    За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана. 
•    При градушка, потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

Община град Добрич

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.28 секунди