изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-05-29 @ 20:58 EEST
ПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ШУМА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ    
Парламент
Между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както досега) се въвеждат ограничения за озвучаване на открити площи в територии за жилищно строителство, туризъм и зони със смесено предназначение. Ограниченията включват и озвучаването от пътни превозни и плавателни средства, предназначени за спорт, туризъм и развлечения и водноатракционни услуги, както и зареждането на обекти.С промените парламентът утвърди на първо четене предложените от вицепремиера Валери Симеонов и правителството поправки в Закона за защита от шума в околната среда.
Текстовете бяха подкрепени от 127 народни представители - ГЕРБ, Обединени патриоти и голяма част от БСП, 17 души бяха "против" и те са от групата на ДПС, 10 се въздържаха, съобщи БТА.
Припомняме, че инициативата на вицепремиера беше провокирана, след като миналото лято той демонстраитвно се опита да намали шума от заведения в курортния комплекс "Слънчев бряг". В началото на сезона тази година Симеонов направи отново проверки по Черноморието и в София. Инициативата го вкара в конфликт с министъра на туризма Николина Ангелкова особено покрай казуса със "Слънчев бряг". Срещу новите санкции за нарушения на спокойствието и тишината се обявиха редица бизнес организации.
Според приетите промени ограниченията не важат за гари, автогари, аерогари и системи за предупреждение при бедствия.
КОНТРОЛЪТ да се пази тишина в посочения часови пояс се възлага изцяло на МВР, като служителите ще имат право да предприемат законови действия за спиране на шума. В светлата част на деня контролът си остава задължение на районните здравни инспекции.
САНКЦИИТЕ за нарушителите като цяло се удвояват.
Въвежда се изискване озвучаването на открито да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че то да не е по-високо от нормативно определените гранични стойности.
Предлага се регионалните здравни инспекции да издават становище като част от процедурата по заявяване на работното време пред общинските и районните администрации. Целта е осигуряване на акустичен комфорт на живеещите в сгради, част от които са търговски или производствени обекти, се посочва в мотивите.
Това няма да увеличи административната тежест за лицата и фирмите при подаване на документи, малко се втвърдяват контролът и санкциите, обобщи Валери Симеонов. Той подчерта, че досегашната нормативна уредба за предпазване от вредното влияние на шума върху човешкия организъм е несъвършена и не дава резултат. Вицепремиерът цитира данни, според които у нас положението е по-тежко от другите страни в Европа, като над 40 на сто от българчетата са с увреждания на слуховия апарат.
ОГРАНИЧЕНИЯТА ВАЖАТ И ЗА КУРОРТИТЕ, там почиват хора, подчерта категорично вицепремиерът. Затова за тях не трябвало да има по-специален режим.
"Кое е по-страшно - необезшумена дискотека, която побърква целия неебърски залив, или запечатано заведение заради неиздаден касов бон", попита Симеонов. И подчерта, че за "шумов терор" вносителите залагат затваряне на обекта до 7 дни, докато за неиздаден касов бон санкцията е до 30 дни.
Славчо Атанасов от Обединени патриоти смята, че проблемът със силния шум и налагането на ограничения трябва да се регламентира на национално ниво, защото кметовете могат да бъдат подложени на различни зависимости, на "местни влияния, въздействия върху тяхната дейност".
От ДПС обаче смятат, че правомощията за спиране на шума са от компетенцията на местните власти и предложенията не са в интерес на местния бизнес, те са само рестрикции. Законопроектът не е универсален и не може да бъде приложен еднакво във всички общини, подчерта Севим Али. Симеонов отговори, че най-доволни от промените са именно кметовете.  https://www.blitz.bg 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди