изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:23 EEST
МУЗЕЯТ В ДОБРИЧ ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ    
Новини Регионален исторически музей – град Добрич, получи като дарение книгата на проф. Николай Ненов „100 артефакта от героичното време. Визуални разкази в музея“. Книгата отразява епохата на българското национално Възраждане, чрез експонатите, съхранени в музеите. В нея са представени държавни културни ценности на 33 музея от цялата страна. Видно от заглавието са избрани 100 исторически образци, които са важни за съзряването на българската нация.

Сред артефактите са намерили своето място и няколко ценности от фонда на отдел „Българските земи през XV-XIX в.” при РИМ – Добрич. Това е барутник, изработен от връх на рог и друг, с метален дозатор и кожен ремък. Барутниците са предадени на музея от внук на участник в Руско-турската война.
На друга снимка се вижда сребърната чаша с позлата на опълченеца Калчо Вълков. Чашата му е подарена от руския император Николай II на 3 март 1902 г., при откриване на паметника на връх „Столетов”. На дъното, от външната страна, е изписано името на Калчо Вълков. Артефактите са подарени на музея от сина на опълченеца, по случай 100-годишнината от Освобождението.
Книгата е ценен справочник, казват от музея и поздравяват автора за труда при събирането, систематизирането и поднасянето на информацията. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди