изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:36 EEST
ОКОЛО 80 НОВИ НАХОДКИ СА ОТКРИТИ НА КАЛИАКРА; ЦИГАНИТЕ ИСКАТ СВОЯ ДЪРЖАВА, СЪРДИТИ, ЧЕ ИМ СПИРАТ ТОКА    
Новини Около 80 са новите находки, открити при разкопките в началото на това лято на нос Калиакра от екип с ръководител Бони Петрунова, съобщи за НДТ директорът на музея в Каварна Дарина Мирчева. "По-важните неща, които могат да бъдат отбелязани дори още преди тяхното обработване и почистване, е монета от периода на влашкия управител Мирчо I.


Сред откритите находки е и уникално бронзово огледало с арабски надпис" - разкри още Д. Мирчева. Предположенията на специалистите са, че след разчитане на надписа ще се докажат още веднъж добрите политически и търговски връзки на деспотството. Екипът под ръководството на Б. Петрунова е разкрил още и каменна матрица за изработка на бижута от периода на Средновековието. На матрицата имало изливка за обеци, висулки и апликация с изображение на кон, което дава основание на д-р Петрунова да смята, че луксозните диадеми са били изработвани именно в Калиакра. Наред с тези находки археолозите са разкрили и три нови гроба с датировка V-VII в. и култова яма до тях, в която са намерени доказателства, че е бил извършван магически ритуал на това място. Свидетелство за това е откритият скелет на бик с голям бронзов звънец, каза още Д. Мирчева.
*********************
Елразпределителното дружество Е.ОН започна принудително да спира тока на длъжници в циганския квартал „Карото" в Силистра. Циганите от своя страна реагираха с жалба до премиера. Много от семействата в квартала не са плащали ток от години, защото нямат доходи. На този етап над 400 семейства остават без ток, уточни Румен Лазаров, председател на движение „Общонародно ромско движение", цитиран от БНР. Той добави, че жалба, заради спирането на тока, ще бъде подадена и до Европейския парламент. В нея дори се споменава за създаването на ромска автономна република, в случай, че правителството не намери решение на проблемите на ромите. Циганите обвиняват и социалния министър Емилия Масларова в дискриминация, защото е отразяла помощите им. Според Лазаров, в държавата няма работа за циганите. Всички в България знаем, че няма работа, каза той, като добави - и да има, тя е зле заплатена. Не може с 50-100 лв. човек да изхранва семейството си. От Е.ОН. от своя страна обясниха, че размерът на задълженията е фирмена тайна и че мярката „прекъсване на електрозахранването" се прилага за всички неизрядни длъжници.
НДТ 16 юли 2008 г.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди