изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 19:46 EEST
Бивш директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич с осъдителна присъда за престъпление по служба    
Ред и сигурност Състав на Окръжен съд - Добрич постанови осъдителна присъда срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич Стилиян М., подсъдим за престъпление по служба, като му наложи условно наказание от 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок. Той беше лишен и от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 5 години.

            Подсъдимият беше признат за виновен в това, че в периода от 13.11.2009г. - до 03.09.2013г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за другиго - за търговските дружества „Митев“ ЕООД - Добрич и „Макситур Бряг на изгрева“АД - Варна, не е изпълнил служебните си задължения, установени в Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, като в резултат на това негово бездействие са могли да настъпят немаловажни вредни последици, изразяващи се в замърсяване и увреждане на имот, с площ от 14.992 дка, намиращ се в землището на село Кранево, граничещ с плаж „Кранево - север“ и съставляващ част от Държавния поземлен фонд.

            От събраните в хода на производството доказателства съдът намери за установено, че подсъдимият не е сезирал компетентните органи за необходимостта от премахване на съществуващ в имота незаконен строеж „Двуетажен хотел“ и на строежи с временен статут - заведение „Винарна“ и „Медицински пункт“, за чието запазване в посочения период нямало издадено решение от областен управител на област Добрич или на Общинския съвет на Община Балчик. Той не е предприел и действия, с които да инициира премахването на поставени в имота без надлежни разрешения и без правно основание преместваеми обекти - бунгала, метални конструкции, фургони, павилиони, каравани и др.

            Подсъдимият не е упражнил и контрол върху дейността на назначените с негови заповеди комисии за извършване на теренни проверки за състоянието на имота и е допуснал изготвените констативни протоколи да не отговорят по съдържание на действителното положение за състоянието и ползването на процесния имот, което е попречило за започването на процедура за изземване на поземления имот от лицата, които неправомерно са го ползвали в този времеви период. Освен това, в периода 2010г.-2013г., подсъдимият не издал и заповеди за сформиране на комисии, които да извършат проверки през летния сезон, въпреки че знаел, че тогава неправомерното ползване на имота било най-интензивно.

            Подсъдимият не е изпълни задълженията си по отношение на имота с цел да осигури финансова изгода от неправомерното му ползване за дружеството-концесионер на плажна ивица „Кранево-север“ и за дружеството-подизпълнител на концесионера, което било собственост на неговия баща.

             Обвинението срещу бившия директор на Областна дирекция „Земеделие“ - Добрич беше повдигнато от Специализирано звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. В състоялите се в предходно съдебно заседание пледоарии представителят на прокуратурата поиска подсъдимият да получи наказание между 3 и 4 години лишаване от свобода и забрана да заема държавна длъжност. Пред съда подсъдимият заяви, че не е извършвал престъпление, винаги е спазвал законите и продължава да ги спазва, и поиска да бъде оправдан. Адвокатът му също настоя за постановяване на оправдателен съдебен акт, като заяви, че подзащитният му не е извършил престъплението, в което е обвинен с обвинителния акт и доказателствата за това се съдържат в материалите по делото.

            Съдебният състав намери, че подсъдимият е виновен по повдигнатото му обвинение и постанови осъдителната си присъда. Подсъдимият ще плати и направените по делото разноски в размер на 4113.51 лева.

            Окръжен съд - Добрич ще изготви мотивите към постановения съдебен акт в законоустановения срок.

            Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

Окръжен съд - Добрич

Връзки с обществеността


 1. ДЕЛОТО СРЕЩУ БИВШ ДИРЕКТОР НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ ЗАПОЧНА ОТНОВО В ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ
 2. ОКРЪЖЕН СЪД - ДОБРИЧ ВЪРНА НА ПРОКУРАТУРАТА ДЕЛОТО СРЕЩУ БИВШ ДИРЕКТОР НА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“
 3. ОТВОД НА СЪДИЯ ОТЛОЖИ ДЕЛОТО СРЕШУ СТИЛИЯН МИТЕВ
 4. Съдят бивш директор на Областна служба „Земеделие“ в Добрич за престъпление по служба
 5. Служител на МЗХ прикривал безобразията на баща си на плаж „Кранево-север“
 6. Специализирано звено "Антикорупция" обвини бивш директор на ОС “Земеделие“ - Добрич в престъпление по служба
 7. Добрич: Общинската организация на ГЕРБ проведе събрание за номиниране на кандидати за народни представители за предстоящите избо
 8. ИНФОРМАЦИОННО СРЕЩА СЕ ПРОВЕДЕ В ДОБРИЧ
 9. ГЕРБ НОМИНИРА ТРИМА ЗА КМЕТСКИЯ СТОЛ В ДОБРИЧ
 10. СТИЛИЯН МИТЕВ ОТ ГЕРБ СЕ ОТКАЗВА ОТ ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ
 11. Разпределението на новите 240 в 43-ото Народно събрание
 12. Прогнозно разпределение на мандатите в Добрич, според АПА
 13. Най-много сбъркани преференции - в ГЕРБ
 14. 8-ми Добрички МИР: 2 мандата за ГЕРБ, а БСП, ДПС, "Патриотичен фронт" и "България без цензура" взимат по еди
 15. ДЕВЕТИЯТ ОТ ЛИСТАТА НА ГЕРБ СТАВА ДЕПУТАТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди