изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:45 EET
Колят всички домашни животни на 10 км от свинекомплексите заради африканската чума    
Новини
Всички стопани, които имат домашни животни на 10 км от големите свинекомплекси в България, да ги заколят. Това е препоръката, която отправи от Добрич министърът на земеделието Румен Порожанов. „В България има 450 000 свине, от тях 390 000 се отглеждат в индустриални ферми, които са с много добра биосигурност. Те имат огради, дезинфектанти, подходи, контролира се движението на хора в тях. Апелирам към всички комплекси мерките за биосигурност да бъдат на много високо ниво. Основните притеснения за тях е 10-километровата зона около тези комплекси. Има и други по-малки ферми от тип А, но тези от тип В и домашните дворове нямат тази биосигурност.


Препоръката, която е отправена от нашите ветеринари е, най-малкото в коридорите на транспортните средства, които са в посока от Дуранкулак и Кардам – виждате какъв силен трафик върви в момента със зърновози, плюс в 10-километровата зона около стопанствата, да няма наличие на подобни животни. Африканската чума по свинете не е като чумата при овцете – тук евтаназията не е възможна, тук смъртта е много бърза”, подчерта министър Порожанов.
Мярката е препоръчителна. Ако някой стопанин не заколи животните си, няма да подлежи на санкция, но пък ще създава реална опасност за останалите животни.
„В Румъния има вече над 400 огнища и приближават границата на България. Започват от делтата на Дунав. Всеки ден излизат огнища. До момента нямаме регистрирано умряло животно от африканска чума. Апелираме обаче за всяко умряло животно, каквото и да е то, да се търсят нашите ветеринари”, каза шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев.
Най-чувствителни са домашните дворове в 10-километрова зона около индустриалните ферми. Вирусът е изключително устойчив и може да се пренесе по всякакъв начин – от хора, от животни, от заразен фураж, от дребни животни. „Фермата в Румъния е била с много добра биосигурност, но там в 43 хиляди прасета е влязла чумата. Отделно е намерена чума и в кланицата. Не можем по никакъв начин да се успокоим”, допълни д-р Илиев.
„Едно от действията, които се извършва, е да не се внасят продукти за консумация от свинско месо то да бъде изземвано, поставяно във фризер и после унищожавано, тъй като един от основните разпространители на заразата от африканска чума е именно чрез продуктите от свинско месо. И другата хипотеза е евентуално от заразени диви свине.  В момента в Кардам върви дезинфекциране машинно предстои да се възстанови тези дни и самата яма от едно време. Засилен е контролът на движение на животни без документи”, заяви министър Порожанов.
Според него, в момента акцентът е 133 км сухопътна граница. „Решихме да не поставяме електропластири, тъй като като съоръжение не е достатъчно надеждно, ще има ток със силен волтаж, който е опасен. Затова решихме оградата да е с бодлива тел 4 реда. Коловете са през 2.5 м, пътеките за животните ще бъдат подсилени с мрежа Бруно. До 10 дни оградата трябва да е готова. Тя ще се изгражда от 3-те Регионални дирекции по горите. Стойността на цялата ограда ще е около 200-300 хиляди лева. Гранична полиция непрекъснато ще обхожда трасето”, каза още Румен Порожанов.
Министърът на земеделието участва в създаването на областни координационни щабове в Силистра и Добрич във връзка с предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди