изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-26 @ 11:36 EEST
УСЛОВНО НАКАЗАНИЕ ЗА МЪЖ, ПРИЧИНИЛ ПО НЕПРЕДПАЗЛИВОСТ СМЪРТ ПРИ ПЪТНОТРАНСПОРТНО ПРОИЗШЕСТВИЕ    
Ред и сигурност    Условно наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 4-годишен изпитателен срок наложи Окръжен съд - Добрич на 28-годишен мъж,  причинил по непредпазливост смърт при пътнотранспортно произшествие. Съдът го лиши и от право да управлява моторно превозно средство за срок от 4 години.


    Подсъдимият И.Г. беше признат за виновен в това, че на 22 октомври 2014г., на около 0.5 км след края на Тервел, движейки се в посока Добрич, при управление на товарен автомобил, нарушил правила от Закона за движението по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 61-годишна жена.
    От данните по делото става ясно, че в посочения участък от пътя в едно и също направление се движели три превозни средства. Първи в колоната бил лек автомобил, след него товарният автомобил, управляван от подсъдимия, а последна била колата, в която пътувала загиналата жена. До катастрофата се стигнало при изпреварване, предприето от подсъдимия, след като водачът на третата кола вече извършвал същата маневра. В резултат на това последвало съприкосновение между двете превозни средства, лекият автомобил се завъртял, напуснал платното за движение и се блъснал последователно в бетонен стълб и крайпътно дърво.
    Първоначално за причиняване на катастрофата било повдигнато обвинение на водача на колата, в която пътувала загиналата жена. С присъда от 18 юли 2016г. обаче състав на Окръжен съд - Добрич е го признал за невинен по повдигнатото му обвинение, като постановената оправдателна присъда е била потвърдена и от Апелативен съд - Варна. Мъжът бил оправдан въз основа на заключението на  изготвена по делото нова тройна автотехническа експертиза, според което маневрата изпреварване е била предприета от него правомерно и би завършила нормално, ако водачът на товарния автомобил също не е започнал изпреварване.
    В пледоарията си прокурорът по настоящото дело подчерта, че и тримата участници в пътнотранспортното произшествие са направили нарушения, но извършеното от подсъдимия е било първопричината за настъпване на тежката катастрофа.
    По делото като частни обвинители бяха конституирани наследниците на загиналата. Техният адвокат също заяви, че нарушението на правилата за изпреварване, извършено от подсъдимия, е било ключово за настъпване на пътното произшествие, довело до фаталния резултат.
    Делото беше гледано по реда на съкратеното съдебно следствие и първоначално определеното наказание на подсъдимия беше намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като мъжът призна фактите, посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Пред съда той изрази съжаление за случилото се и поиска справедливо решение.
    Двамата му адвокати заявиха, че вината на подзащитния им не е доказана по несъмнен начин и поискаха съдът да го оправдае или, при положение, че съдебният състав приеме престъплението за доказано, да му бъде наложено минимално наказание, предвид нарушения, извършени и от страна на другия водач, предприел изпреварване.
    Съдебният състав постанови присъдата си, след като намери, че подсъдимият е виновен по повдигнатото му обвинение. Мъжът ще плати и направените по делото разноски в размер на 4372.86 лева.
    Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

Окръжен съд – Добрич
Връзки с обществеността
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди