изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:25 EET
ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР: 25 ЮЛИ – УСПЕНИЕ НА СВЕТА АНА    
Общество На 25 юли православната църква почита успението (смъртта) на Света Анна. На този ден имен ден празнуват всички, носещи имената Анна, Ана, Анка, Ани, Анелия, Анета, Анита и др. Света Анна бива почитана от църквата няколко пъти в годината. На 8-ми и 9-ти септември празнуваме рождеството на Дева Мария, дъщеря на Света Анна, а пък на 9-ти декември се отбелязва зачатието на Богородица от Света Анна. Така че, носителките на това красиво име имат много поводи за празнуване през годината!


Света Анна е покровителка на женското начало, брака и семейството. Тя е православното олицетворение на майчинството в най-съкровената му форма. Анна е закрилница на момичетата, бременните и вдовиците.
Бабата на Иисус е потомка на известен род – Аароновия. Култът към светицата се разпространява широко през 6 век, когато в Константинопол се построява първата черква, носеща нейното име.
Според неканоничното Протоевангелие на Яков, Анна и нейният съпруг Йоаким са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете. Анна обещава да посвети детето си в служба на Бога и наистина се случва така. Мария още на 3-годишна възраст е отведена в храм.
Източноправославната църква приема Света Анна още пред 6 век, като тя и Йоаким са наричани Свети и праведни богоотци.
Честит имен ден на всички празнуващи!


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди