изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 15:00 EEST
ГОЛФИРАЛИЯТ В ДОБРУДЖА СЪСТЕЗАТЕЛ МОЛИНАРИ ПОБЕДИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ    
Спорт

Италианец спечели за пръв път турнир от Големия шлем в голфа. Победата на европеец е ценна в навечерието на отборния сблъсък Европа – САЩ



 Италианският голфър Франческо Молинари победи в 147-ото издание на Открития шампионат на Великобритания по голф тази неделя. Турнирът е най-старият и престижен сред 4-те състезания на Големия шлем. За пръв път в историята италианец печели такава престижна награда. За сравнение с тениса, България и света - успехът му е все едно Григор Димитров да спечели турнира Уимбълдън.

Никой не слагаше в сметките упорития 35-годишен италианец до средата на последния четвърти ден от най-авторитетния тур на планетата. В събота, в 16 часа и 13 минути легендарният Тайгър Уудс оглави класирането на игрището в Карнусти, Шотландия, за радост на хилядите фенове наживо и стотиците милиони пред телевизорите. В надпреварата за първото място в неделя се бореха предимно американци, англичани и североирландецът Рори Макилрой. Тайгър Уудс също излезе начело в класирането по средата на финалния ден, но два удара над нормата и още един удар отгоре после на следващи дупки го свалиха от върха. 

Неговият партньор Молинари обаче игра безпогрешно през целия ден и успя с 8 удара под нормата.да стигне до най-мечтания трофей в света на голфа – Сребърната кана. Вторите и третите останаха съответно с 6 и с 5 удара под пара.

Италианският голфър Молинари участва в Добруджа преди 5 години в световния шампионат Волво на игрище “Тракийски скали”. Тогава той победи отборно Хенрик Стенсон и Филип Агилар, надви с 6:4 в преките двубои шведски голфър, но загуби от южнофриканец с 3:2. Преди 5 г.  италианецът бе 43-ти в световната ранглиста, а след победата си тази неделя вече зае шеста позиция в света.  За последните десет години е спечелил 7 милиона долара от награди. Победата в Открития шампионат сега добавя още над  милион и половина $.

Детската мечта на Молинари е била да спечели турнир от Големия шлем. Днес блянът на италианчето е факт. Негов кумир през годините е бил Константино Рока, който преди 23 г.  бе само на един удар от спечелване на този турнир в Сейнт Андрюс, Шотландия, на митичното Старо игрище. Рока проведе преди две години своя турнир за поканени именно в Добруджа на “Тракийски скали”.

Историческата победа на Франческо Молинари разширява обхвата на страните с победители в турнир от Големия шлем. Тя напомня за знаменателния триумф на Севе Балестерос, роден в испанско рибарско селце, когато за пръв път европеец извън британските острови печели турнир от Големия шлем и вдъхновява милиони младежи.

Победата е много ценна за Италия и Европа в навечерието на титаничния двубой между Европа и САЩ за световната купа Райдър край Париж тази есен. Молинари и Тайгър Уудс ще са там със сигурност и отново ще премерят сили като част от двата тима.

Чест и уважение за Уудс е неговото трето място в този турнир, само 3 удара след победителя. Американецът, носител на 14 купи от Големия шлем, претърпя 4 операции на гърба напоследък и рядко вкарваше в игра пълния си замах. В събота той успя да направи впечатляващи 66 удара на трудното игрище Карнусти с норма 72 удара. С третата си позиция в Карнусти 42-годишният Уудс се изкачи на 50-то място в световната ранглиста на професионалистите, която оглавяваше преди години с рекорден срок. Утешително за двама млади 24-годишни американци бе второто им място, на два удара след победителя от Италия.

Победата на Молинари ще даде силен тласък на голфа като спорт и туризъм в Италия, който набира скорост през последните години. Младите голф надежди на страната между 13 и 16 г.  гледаха наживо своя нов идол на мистичната шотландска земя и вече мечтаят също да целунат най-ценната купа – Сребърната. Успехът на европееца от Торино е стимул за италианското домакинство на двубоя Европа – САЩ след 4 г. Световната купа Райдър ще бъде тогава на по-малко от 1500 км от България и Добруджа.

Да се надяваме един ден и българско голф игрище да е домакин на отборния световен сблъсък в голфа между европейци и американци. А дотогава - и българин да влезе в световния голф елит с победа от турнир на Големия шлем.

Румен ТОДОРОВ

 

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди