изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:26 EEST
ПОСЕЩЕНИЕ ПАНАИРА НА КИСЕЛОТО МЛЯКО    
ОбществоНа 24 Юли НПО „ХобиСклуб” организира екскурзия за своите членове в гр. Разград. Целта на тази екскурзия бе да посетим Археологическия резерват „Абритус” и да уважим единствения по рода си Фестивал на киселото мляко във Етнографския музей.  Финансирането бе от дарителка  - 250 лв., и 250 лв. от хората.


 В 7 часа на уречения ден 35 човека бяхме пред автобуса. След направената проверка от Михаил Панчев - асистент на ръководителя на „Хобисклуб“ Иван Тодоров заехме местата си. С добри думи и пожелания за хубаво време от Светла Радева потеглихме за Разград. Въодушевлението, песните, вицовете не стихнаха  през целия път. Още с пристигането си в Археологически резерват „Абритус” бяхме посрещнати от старите приятели на „ХобиСклуб“ - Радка Стоянова и Оля Драева, с прегръдки, целувки, прясно изпечена разградска баница и кисело биволско мляко. Стари спомени, стари снимки, стари приятели, които никога не бива да се забравят. Първата ни дестинация бе „Абритус”, където с вещина и добро чувство ни поведоха екскурзоводите Николика Алексиева и Олга Георгиева из дебрите на вековете. Гръцки, латински и византийски автори отбелязват името на Абритус във връзка с битката между римляни и готи през 251 г., в която загинали римският император Траян Деций и неговият син Херений Етруск. От писмените извори и разкопките научаваме, че Абритус е бил седалище на епископ, а през 458 година името на неговия епископ е Марциан. Древните руини край съвременния Разград, местността Хисарлъка, са били известни на местното население, което дълго време ги е използвало като кариера за добив на строителен материал.
Първите организирани разкопки тук предприема местният учител и обществен деец Анание Явашов през 1887 г. и 1893 г.  Той разкрива основите на две раннохристиянски базилики. По негова инициатива през  1922 г. се основава Разградското археологическо дружество. С материалите, открити при археологическите разкопки, дарения и откупи, той подрежда първата музейна сбирка и така поставя началото на музейното дело в Разград. Вече се знае, че под огромните площи на двата построени през социализма заводи „Завода за антибиотици” и „Завода за автомобилни бутала” се крие огромно археологическо богатство за хората, живели на тези места през вековете. 
Голяма благодарност на кмета на Разград Валентин Василев и секретарката му Красимира и Емануил Николов за отличното и топло посрещане, които ни обсипаха с книжен материал, дипляни и голямата изненада - гърненце с кисело мляко за всеки екскурзиант. Благодарност и на кмета на гр. Добрич Йордан Йорданов за съдействието и осъществяването на връзките с кмета на Разград, както и на Ивелина Романова от РИМ – Добрич.
                Иван ТОДОРОВ - „ХобиСклуб”  – Добрич


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди