изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:18 EEST
В АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯ ПАРК "ДУРАНКУЛАК" ЩЕ БЪДАТ ИЗГРАДЕНИ ОБЕКТИ В УЛЕСНЕНИЕ НА ТУРИСТИТЕ    
Новини В археологическия парк "Дуранкулак" ще бъдат изградени обекти в улеснение на туристите. Дейностите са част от съвместен проект с румънската община Черна вода за създаване на общ туристически продукт "Хаманджия - първа цивилизация на Стара Европа", съобщават от община Шабла за подписания договор по програмата за трансгранично сътрудничество "Interregt V-A Румъния-България 2014-2020". Проектът получава финансиране от над 1 494 000 евро.


В археологическия парк след десетилетия разкопки е открита най-старата каменна архитектура в континентална Европа. Артефактите в селището на Големия остров в Дуранкулашкото езеро свидетелстват за т.нар. култура Хаманджия на уседналите земеделски племена от късната новокаменна епоха. Големият остров е обитаван повече от шест хилядолетия и според археолозите осветлява праисторията на Югоизточна Европа, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.
На храма на Кибела, открит в източния край на неолитното селище, ще бъде направено ново покритие, посочват от община Шабла, която е водещ партньор в проекта и ще разполага с над 830 000 евро от общия финансов ресурс. Предвижда се пешеходната алея на острова да бъде разширена и да бъдат изградени три площадки за наблюдение на околността. В рамките на проекта ще бъде укрепена и средновековна стена. Посетителският център за туристите ще бъде разширен, ще бъде изграден билетен център, обектът ще разполага с по-голям паркинг.
Големият остров край Шабла е българската Троя. Това твърдят не само патриотично настроени местни жители, а и световни учени.
Преди години държавата повери острова и направените там разкопки на грижите на Историческия музей в Добрич. Там в годините назад археологически екип под ръководството на проф. Хенриета Тодорова е разкрил една от най-древните култури – т. нар. Хаманджия. Древното селище, където тази култура се е развила, се намира на Големия остров в Дуранкулашкото езеро.
Годините изследователска работа на археолози и историци са доказали, че Хаманджия е най-старата култура. На Големия остров е имало цивилизация, при това високо образована за времето си.
Тя е притежавала писменост 2000 г. преди Месопотамия и Египет сочат още историческите справки. Жителите на някогашните уникални каменни двуетажни къщи, в които са живели цели родове, са и първите, които са обработвали злато. Днес все още сухата зидария е оцеляла и са запазени разкритите жилища. Съхранена е и пещерата, в която древните са отливали златото.
По проект по програмата за развитие на селските райони преди време бе предвидено изграждане на въжен мост до острова, за да стане привлекателна туристическа дестинация.
Обектът е признат от много световни историци, които го наричат българската Троя.
Шабла има какво да показва – от най-древната култура до истинската природа, защото Дуранкулашкото и Шабленско езеро са зимовище на над 70 вида защитени птици. В района е и шабленската тузла с лечебната си кал, историци твърдят, че около Дуранкулашкото езеро са лагерували легиони на Наполеон. Именно там войските на френския император са се подготвили да тръгнат за титаничната си битка в Русия, а след разбиването им и на връщане отново спрели за почивка и лечение край езерото. Доказателства за лагеруващите войски били множеството керамични и други находки, които откривали хората в нивите си.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди