изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:50 EEST
20 НА СТО ПО-МАЛКО Е ПШЕНИЦАТА ТАЗИ ГОДИНА    
ЗемеделиеОколо 20 на сто по-ниски ще са добивите от пшеница тази година, прогнозира Костадин Костадинов, Председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България. Според него, агрометеорологичната обстановката в страната тази година е много трудна.

 „Много хора не помнят от години такова нещо – мека зима, една суха пролет и дъждовно лято, което затрудни прекалено много земеделските производители. В началото на жътвата имаше доста хубави дни и стопаните успяха да пожънат почти половината от пшеницата. След това започнаха дъждовете и в определени области жътвата се затрудни. На места пшеницата полегна, заради влажното време пък зърното започна да покълва на класовете. В Добруджа времето ни пожали и дъждовете започнаха по-късно. Към момента жътвата почти е на финал. Остават да се приберат 1 – 2 процента от пшеницата. Добивите определено са по-ниски от миналата година. Цифрите са ориентировъчни, но се прибират от 300 до 600 кг от декар. Средният добив за страната е около 420 – 430 кг, което е близо 20 на сто по-малко от миналата година”, коментира той.
Зърното, което бе прибрано в първата част на жътвената кампания, е с много добри показатели. Дъждовете в някои области влошиха показателите на пшеницата. Има райони с 15, до 20 на сто покълнато зърно, което не отговаря на стандартите за качество, каза земеделският производител, който обработва 11 000 декара земя. „Ще дам пример с област Плевен, където 20 % от прибраното жито е с отлични показатели, 30 % - задоволително и 50 % с влошени показатели. В област Добрич 70 на сто от пшеницата е много добра, останалите 30 % е със занижен хектолитър. В област Видин 60 – 70 % от пшеницата е фуражна, останалата е с добро качество”, посочи Костадинов.
Според него, понятията хлебна и фуражна пшеница в България са относителни. „Зависи кой какво търси и как го кръщава. Много мелници предпочитат да купят зърно с по-ниско качество и на по-ниска цена, после да си сложат добавките, за да се получи добро брашно. По принцип българската пшеница е хлебна и с добри традиции и се ползва с добро име от страните в Северна Африка и арабския свят. Друг е въпросът, че ние изгубихме тези пазари, след като се намесиха големите сили като Русия и Украйна. Нашите пазари сега са основно страните от Европейския съюз. За качеството на пшеницата най-точно може да се говори след приключване на лабораторните анализи. По-ниските добиви и относително влошеното качество на част от зърното няма да доведе до срив в зърнения баланс на страната, категоричен е той. „Що се отнася до износа, може би колегите, които са подписали предварителни договори с определени качествени показатели на пшеницата, а не могат да ги изпълнят, ще претърпят санкции в цената. Тон пшеница сега се търгува за 310 лева. Припомням, че на старта на кампанията изкупната цена бе 280 – 290 лева. В Германия има незапомнена суша и жътвата там едва сега започва, като очакванията за добри добиви намаляха. В Русия е същото положение. Лошото е, че търговци притискат колегите да продават на ниски цени. Сега все още се изчаква справката за окачествяване на зърното”, каза Костадин Костадинов.
Жътвата на ечемика приключи в цялата страна. Добивите са с около 15 – 20 на сто по-ниски от миналата година. Качеството обаче е много добро. Българският ечемик основно се изнася. Тази година не бе добра за рапицата. Добивите са с 40 на сто по-ниски от миналата година. Основни причини са не само времето, но и ограниченията, които се налагат при третиране с препарати. Пазарната цена е 660 – 670 лева за тон.
Поради сухата пролет, царевицата и слънчогледът се развиваха по-трудно. Сега обаче са в много добро състояние. Ако се случи топъл август и жътвата на царевицата и слънчогледа започне нормално, през септември, стопаните се надяват на много добри добиви.
Жътвата на пшеница в Добруджа е на приключване. Пожънати са 95% от площите или 1 милион и 117 хиляди дка. Средният добив тази година е 541 кг от дка, което е с 50 кг по-малко от миналата година. НДТ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди