изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:26 EEST
ПРОВЕДЕ СЕ ЮЛСКАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ДОБРИЧ    
Новини ПРОВЕДЕ СЕ ЮЛСКАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ДОБРИЧ




ДАДОХА БИВШЕТО УЧИЛИЩЕ „ДОРА ГАБЕ“ НА ЧИТАЛИЩЕ „ДОБРИЧ“ И ДВА СПОРТНИ КЛУБА

Вчера общинските съветници на Добрич взеха решение как ще бъде стопанисвана сградата на закритото училище „Дора Габе“. Те гласуваха право на безвъзмездно ползване за 10 години на Народно читалище „Добрич“ за част от сградата, с изключение на актовата зала и двата физкултурни салона, които бяха отстъпени отново без заплащане, за 5 години, на два спортни клуба по бойни изкуства – „Вълк“ и „Нуките“.
Решението дойде след дълги дебати, а темата бе разисквана в Общинския съвет за трета поредна сесия, след като от читалището преди месеци поискаха право на ползване на цялата сграда. Искането бе разглеждано досега на две заседания, но и двата пъти не „мина“ заради липса на квалифицирано мнозинство.
Тогава председателите на спортните клубове изтъкнаха, че имат договори за ползване под наем на част от училището, където тренират възпитаниците им, и освен това са направили редица подобрения и инвестиции в имота.
 
Председателят на читалище „Добрич“ Николай Нейчев за пореден път този месец е внесъл искането си в Община Добрич, но вече без да настоява за стопанисването на частите, отдадени на клубовете – актова зала, малък и голям салон. То бе докладвано пред съветниците от зам.-кмета Елка Димова.
 
Но се оказа, че преди няколко дни от спортните клубове са депозирали нови свои искания – да получат безвъзмездно за 5 години ползваните помещения, вместо както досега срещу наем. Техните желания са постъпили в петък миналата седмица, когато всички постоянни комисии към Общинския съвет вече са провели заседанията си, с изключение на комисията по законност.
Именно от нея – председателят Зорница Михайлова, поиска на сесията вчера новите искания на двата клуба да бъдат допълнени към докладната за отдаването на сградата на бившето училище на читалище „Добрич.
 
На Михайлова опонира друг от членовете на комисията по законност - Михаел Игнатов, който изрази възражение новите идеи да се внедрят в докладната, защото не са разгледани подробно от две комисии и не е проверена фактологията.
Същото сподели в залата и вносителят Елка Димова. Игнатов подчерта, че така се затруднява изразяването на волята на съветниците. Неговото възражение обаче бе отхвърлено от мнозинството съветници, след което предложението на Зорница Михайлова бе гласувано „ан блок“ с това на администрацията и така бе решено да се отдадат безвъзмездно за 5 години на спортните клубове актовата зала и салоните, а останалата част от СОУ „Дора Габе“ – на Читалище „Добрич“ – за 10 години. Този път бе постигнато квалифицирано мнозинство с 33 „за“, по един „против“ и „въздържал се“.
 
От Постоянната комисия по бюджет и финанси, които „в оперативен порядък“ също са гледали в петък новите искания на клубовете, обявиха, че ги подкрепят. Председателят Атанас Атанасов каза в залата, че от комисията настояват при сключването на новите договори с клубовете от Общината да изискат те да направят още подобрения в стопанисваните помещения – нова дограма, ремонт на покрива, измазване и да поддържат тревните площи. Решено е също нарочна комисия да контролира изпълнението на тези изисквания.
 
Към края на дебатите Михаел Игнатов заяви, че напуска Постоянната комисия по законност и повече няма да присъства на нейните заседания, като ще остане член на другите две комисии, в чиито състав е избран. Председателят на ОбС Иво Пенчев настоя от комисията по законност на следващо заседание да предложат нов съветник, който да постъпи на мястото на напусналия Игнатов.

ОТПУСНАХА 5 000 ЛЕВА ОБЩИНСКИ СРЕДСТВА ЗА НОВИЯ РОК ФЕСТИВАЛ В ДОБРИЧ

Съветниците на Добрич гласуваха решение да бъде подкрепен с 5 000 лева от общинския бюджет рок фестивалът „September sun” (Септемврийско слънце), който ще се състои в Добрич на 7 и 8 септември тази година за първи път.
 
Средствата бяха насочени за финансиране на новото събитие след промяна в Програмата за развитие на туризма в Добрич за тази година. По предложение на администрацията, от програмата отпаднаха две планирани за лятото инициативи - петъчни празници (предназначени за туристи от Албена), с бюджет 5 000 лева, и кулинарно шоу, подкрепено с 1 000 лева.

Мотивите за отпадането на двете събития са краткото време за рекламирането и организацията им, както и лошото състояние на пътя Албена-Добрич, чийто ремонт се е проточил, каза кметът Йордан Йорданов. Той предложи на съветниците да пренасочат средствата за окончателно реализиране на конкурса за туристическо лого на Добрич.
 
В залата бе казано, че има и внесено предложение за пренасочване на парите за петъчните празници към новия рок фестивал в Добрич. Един от организаторите му - Тихомир Маринов, който е и общински съветник, защити идеята пред колегите си, като изтъкна, че в двете вечери на феста се очаква 12 музикални групи да се качат на сцената в парка, което да доведе гости от други градове в Добрич и да се раздвижи местната икономика. Планирани са и съпътстващи мероприятия – рок-училище и други занимания с деца, каза Маринов.
 
С 35 гласа „за“ съветниците решиха Общината да подкрепи новия фестивал с 5 000 лева от Програмата за развитие на туризма, като останалите 1 000 лева от нея ще се ползват за конкурса за лого.

ПЪЛНА ПОДКРЕПА ОТ ОБС ПОЛУЧИ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТ-2018

Със 76 665 лева актуализираха бюджета на община Добрич общинските съветници. Предложението внесе зам.-кметът Елка Димова.
Предложението за актуализация на бюджета на Община град Добрич е свързано с настъпили до момента  промени като освободените  дялове от капитала на „Диагностично консултативен център - I – Добрич“ ООД, и внесе сумата от 14 475 лева по банковата сметка на дружеството.
Дадени  допълнително  средства  за „Европейски младежки поп-рок конкурс „Сарандев” в размер на 2 950 лева следва да се осигурят при актуализация на бюджета за 2018 г.  С тази сума се увеличи разходната част на бюджета в дейност 898 ”Други дейности по икономиката”- Общински младежки център "Захари Стоянов".
 Другата  промяна е свързана с  общински фонд „Здраве“. Първоначалните средства за упражняване дейността на Фонда в размер на 20 000 лева следва да бъдат осигурени от бюджета на Община град Добрич след неговата актуализация. Със сумата от 20 000 лева следва да се увеличи разходната част на бюджета в дейност 469 „Други дейности по здравеопазването”.
 Средствата за осигуряване на финансова помощ на семейства и двойки с репродуктивни проблеми в размер на 15 000 лева следва да се осигурят от бюджета на общината след неговата актуализация, като всяко одобрено семейство или двойка с репродуктивни проблеми има право на финансова помощ до 3 000 лева. Със сумата от 15 000 лева следва да се увеличи разходната част на бюджета в дейност 469 „Други дейности по здравеопазването”. С тези още аргументи бюджетът бе актуализиран с по-малко от 100 хил. лева в приходната и разходна част. Решението подкрепиха 34 общински съветници.

ДОБРИЧКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ПОДПОМАГАТ ОБЩИНА РОМАН

1000 лева от личните средства на общинските съветници от Добрич получава Община Роман, като помощ заради наводнението там. Предложението направи председателят на ОбС Иво Пенчев. Който желае доброволно да подпише декларация за 25 или повече лева от възнаграджението си да се даде на Община Роман, каза Пенчев, като  припомни, че такава подкрепа много от общините са оказали на Община Добрич след наводнението от юни 2014 година. Председателят на общинският съвет отчете шестте месеца  на 2018 год. Пенчев похвали съветници, които се отчитат след командировки, както е постъпил Тихомир Маринов.  Като подобряваща се определи комуникацията между  Общинския съвет и общинската администрация Иво Пенчев.  Той даде тази оценка във връзка с направено питане от негова страна за достъп до информация. Кметът Йордан Йорданов отговори, че общинските съветници имат право на информация, но е добре това да става регламентирано.

КМЕТЪТ: РЕМОНТЪТ НА ПОКРИВА НА ЧИТАЛИЩЕ „ЙОРДАН ЙОВКОВ” ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛ
В края на заседанието кметът Йордан Йорданов поиска думата, за да запознае съветниците докъде са стигнали дейности, свързани с ремонта на читалище „Йордан Йовков”.
Йорданов припомни безпрецедентната ситуация от февруари, когато  на два пъти в началото на сесия е давано право на изказвания на секретаря на читалището Красимир Масурски, „в което ние бяхме потъпквани като институция и бяхме сочени с пръст, че не сме си изпълнили ангажиментите”.
В края на декември получихме  трансфера от малко над 100 000 лева, които ние умувахме как да се процедира с проекта за ремонт на покрива и да се реализира  това толкова важно за читалището подобрение. Многократно апелираме за изработване на нов проект, заяви още Йорданов. Той припомни, че в средата на юни писмено е поискал от читалището да го уведомят за това докъде са стигнали дейностите. След множеството  изказвания, че покривът е под заплаха поради снегове, днес сме 31 юли, а след като се изваля над 240 литра дъжд за последния месец, в момента дори строителните дейности не са започнали.
Има представени фактури, разходно-оправдателни документи за техническо проектиране. Какво означава това. Че преди седем месеца онези неща, които ние говорихме, в момента се случват, но тогава бяхме публично посочени, че ние сме виновни. Аз продължавам да твърдя, че този обект към момента не е започнат, няма да бъде завършен и в следващите два месеца. Независимо от безпрецедентните моменти от февруари, ние като община ще продължаваме да подкрепяме въпросното читалище,  независимо от това, че в молбата си те искат удължаване на срока за възстановяване на безвъзмездната помощ, която отпуснахме преди две години, до края на 2019 година. Призовавам всички, които имат отношение към читалището: Елате, за да си помогнем взаимно!”, завърши кметът.
https://dariknews.bg/avtori/1445   /  http://dobrudjabg.com/


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.33 секунди