изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-01-19 @ 12:33 EET
ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА БЪДЕЩИ УСПЕХИ    
Европейски съюз
Пълноценни, красиви, забавни, изпълнени със съдържание дни и занимания преживяха децата, посещаващи Лятното училище, организирано вече за втора година от Общностен център за деца и семейства - Добрич,  в рамките на проект „За равен шанс на децата“. За изпълнението му Община град Добрич получи през 2016 г. безвъзмездна финансова помощ по Процедура „Услуги за ранно детско развитие“ BG05M9OP001-2.004 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд в рамките на стойност 685 200,00 лв.      Лятното училище, разкрито в центъра предоставящ интегрирани услуги за деца и семейства, намиращ се на ул. „Теменуга“ № 27, отвори врати за бъдещите първокласници на Първи юни. Събитието съвпадна с Международния ден на детето, което допълнително му придаде празничен и много специален облик.
  В продължение на два месеца 18 деца  огласяха със звънкия си глас двора и импровизираната класна стая в сградата на Центъра.  Това са  основно деца от уязвими семейства от затворени общности, деца, растящи в двуезична среда /с родители, чийто роден език не е българският/, както и  деца от семейства с ниски доходи, със специални нужди и други.
         Малчуганите се потопиха в магията на училищния свят, докоснаха се до тайнството на буквите, вълшебството на цифрите, открехнаха големия и безкраен прозорец на науката. Участваха в спортни състезания, образователни и творчески дейности, стимулиращи тяхната мисъл и въображение. Играейки, те се научиха да броят и пишат, да свързват цифрите, научиха повече за обкръжаващия ги свят и се подготвяха за училище. Та какво е светът и как да го обикнеш, ако не го опознаеш и не вникнеш в мъдростта му?
            През двата месеца бъдещи първокласници  подобриха знанията, необходими им за лесна адаптация при постъпването им в първи клас. Знания, чиято цел бе да  доразвият и съхранят придобитите в предучилищното образование когнитивни и социални умения, както и да увеличат мотивацията си за постъпването им в първи клас. Предоставени бяха дейности, свързани с: преодоляване на затрудненията в изучаването на български език; Осигуряване на възможност за равен старт в първи клас в смесени училища и значимостта на толерантността между отделните етнически групи; кратки екскурзии в рамките на града, с цел опознаването му; посещение на забележителности с културно, историческо, образователно и икономическо значение за Добрич, на социално значими обекти;


Голям интерес предизвикаха: участието им в лятната работилница за въображение, организирана в Художествена галерия-Добрич; запознаването им с дейността на огнеборците; докосване до магията на българските традиции, занаяти, бит и култура,  които Добруджанската чаршия ревностно съхранява и до днес чрез посещението на етнографския комплекс „Стария Добрич“; организирането и провеждането на състезания, викторини и др.
Родителите бяха активно включени като придружители в подготвителната работа, с цел мотивиране на децата им за постъпване в училище.
За реализиране дейността на Лятното училище, както за добрата образователна и социална  подготовка на децата се грижеха учител  по предучилищна и начална училищна педагогика, както и медиатор, подпомагащ работата на педагога, свързана със своевременната и по-лесна адаптация на децата билингви и тези от останалите целевите групи.
      За  положените усилия бъдещите първокласници получиха грамоти, ученически помагала и пособия, необходими за всеки първокласник. Организиран беше и празник  за закриване на Лятното училище, чрез което децата получиха зелена светлина за бъдещите си успехи.
За тези бъдещи ученици, Лятното училище освети една малка  пътечка, оставяйки им незабравими спомени. Устреми погледа им напред към бъдещето, където „Науката е слънце, което във душите грей“, а „Народността не пада там, гдето знаньето живей! 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди