изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:30 EET
НОВА ДЕСТИЛЕРИЯ КРАЙ ТЕРВЕЛ ЩЕ ПРЕРАБОТВА ПО 15 ТОНА ЛАВАНДУЛА НА ДЕН    
Икономика Нова дестилерия край Тервел ще преработва по 15 тона лавандула на ден, съобщават от общината за депозираното инвестиционно предложение. Общината вече е одобрила проект за изменение на Подробен устройствен план, свързан със строителството на обекта в село Кочмар.

На втория етап от изграждането на съоръжението производственият капацитет ще нарасне до 28 тона преработена лавандула на ден. Базата ще разполага с девет дестилатора за етерично масло. Отпадъчната суровина ще се използва за производството на екобрикети, за наторяване или като храна за животни, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.
Редица етерично-маслени култури като мента, лавандула, резене, копър, вече се отглеждат не само в Южна, но и в Северна България. С разширяването на районите и създаването на нови високодобивни сортове етерично-маслени култури страната се нареди сред първите в Европа по производство на етерични масла, посочва частният инвеститор,който сам отглежда 30 декара с лавандула, необходимостта от изграждането на преработвателни съоръжения. Етеричните масла намират широко приложение в парфюмерията, козметиката, фармацията, а някои култури се използват и като подправки.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди