изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:04 EEST
“Пионер семена България” проведе демонстрационен ден Portfolio Farm    
Земеделие
ФЕРМЕРИ И АГРОНОМИ ВИДЯХА ЧАСТ ОТ БЪДЕЩЕТО КРАЙ С.ПОБЕДА. УСТОЙЧИВОСТ И ВИСОКИ ДОБИВИ ОЧАКВАТ ЕКСПЕРТИ И ЗЕМЕДЕЛЦИ



Стотици земеделски производители от Севеоизточна България дойдоха вчера на демонстрационния ден край село Победа, община Добричка. В поле на местната земеделска кооперация “Победа” фермери и агрономи с очите си видяха как виреят царевичните и слънчогледовите хибриди на компания “Пионер семена България”. Промотърите Георги Герджиков и Иван Костадинов представиха качествата на растенията, засяти със семена на фирмата.


Очакваните добиви на царевица ще надхвърлят хиляда килограма зърно от декар тази година. При фуражната царевица добивът на някои хибриди ще е около три тона и половина. 


Устойчивостта на семената при тази твърде необичайна за фермерите година е като шестица от тотото, отбелязват специалистите. Над 90 на сто от царевицата дава поне един кочан, а при над 50 на сто – хвърля и втори. При многото и пълни кочани тяхната тежина отива към 400 грама зърно. Хибридните семена на “Пионер” гарантират устойчивост и високи добиви дори само с два дъжда както миналата година, и при закъснели и обилни дъждове като тази година. Поради авангардната селекция и съобразно климатичните условия и почви в България, успехът е видим за всички. Хибрид, дело на проф. Нено Ненов, с опит в Добруджанския земеделски институт, успешно вирее и се продава в световния подбор на семена на компанията.
При слънчогледа добивите също се очертават високи, благодарение на качествените семена и положените грижи на земеделските стопани. Последните селекции са насочени към широк спектър от устойчивост на  климатични условия, плевели и болести.


Хибридите при рапицата показват също високи и устойчиви добиви при коренно различни условия на растеж и развитие. Съвременната наука в селелкцията на семена залага на авангардни достижения, специфични условия и различен опит на фермерите. Представители на Русенския университет демонстрираха на селскостопанските производители как модерната технология помага при почвообработката. Присъсващите на демонстрационния ден можаха да получат различни материали и каталози за качествата на всеки хибрид на царевица, слънчогед и рапица. Част от показаното и видяното при новите хибридни селекции в полето на Земеделска кооперация “Победа” ще влезе в избора на фермерите за следващия сезон. То вече дава успешни резултати в Добруджа.

Текст и снимки: Румен Николаев



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди