изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 19:07 EEST
ОТКРИХА НАЙ-БОГАТАТА БАЗИЛИКА НА КРЕПОСТТА ЗАЛДАПА    
История

Изключително представителна и богата базилика, с луксозна мраморна украса е открита на крепостта Залдапа край Крушари от международен екип археолози. В разкопките участваха четири институции: университет в Квебек – Канада, университет в Лил, Франция, Софийски университет и Регионалния исторически музей – Добрич. 



„Тази година е пети сезон от разкопките на Залдапа. Четирите години бяха посветени на епископската базилика №3. За първа година съсредоточихме нашите усилия върху базилика №2 и Северната порта с кулата, като сформирахме международен екип с археолози от Канада, начело с проф. Никола Бодри, проф. Доминик Моро от университета Лил във Франция, доц. Албена Миланова от Софийски университет. Изобщо на обекта имаме представители на 9 народности: българи, турци, цигани, канадци, французи, албанец, англичанин, сърби, италианец”, обясни проф. Атанасов, който, заедно с проф. Никола Бодри са ръководители на екипа археолози.

Още от времето на Карел Шкорпил се е знаело, че на това място се намира базилика №2. Никой не е знаел плана и размерите й, затова откритието изненадало археолозите. Оказва се, че базиликата е била изключително представителна. Широка е 21 метра и се доближава до епископската базилика, но я превишава с богатата си мраморна украса. Това, което ще се окаже без аналог за Добруджа за този период, че стените на тази базилика са греели с богати мозаечни пана с позлатени кубчета. Предполага се още, че това е първата базилика в Добруджа, която е имала епископски синтрон.



Луксозната мозайка, ажурната богата украса показват, че това е била богата базилика и тук е имало богато население, допълни доц. Миланова от СУ.

Канадският екип е спечелил проект за финансиране на разкопките на Залдапа за срок от 5 години, на обща стойност 250 000 канадски долара. Освен за разкопки, парите ще се използват и за теренна консервация, документиране, за пътуване на екипа.



За новата учебна година доц. Доминик  Моро от Университета в Лил е успял да спечели два проекта на обща стойност 500 000 евро, в които е включена крепостта Залдапа. Срокът на проекта е 3 години, като освен разкопките, е включен и и един по-голям европейски проект за християнизация на Долния Дунав.

Университетът в Лил Франция и тази година осигурява финансиране, но то е минимално – 5 000 лева, съобщиха от екипа.

От 2014 г. Община Крушари отделя годишно по около 10  000 лева за разкопки в Залдапа, а от миналата година – и работници по регионална програма.


“Работил съм на много обекти, но такава подкрепа, каквато получаваме от кмета на Община Крушари, рядко се случва. Да направиш в това време археологическа база, в която са настанени студентите, аспирантите, ръководният екип, е истински героизъм. Оказва ни всякакво съдействие”, коментира проф. Георги Атанасов.

Тази година има и финансиране от 10 000 лева от Министерството на културата. С него трябва да бъдат завършени разкопките на Епископската базилика и да се доразкрие ранната базилика с най-голямата в България крипта с площ 30 кв. м. Работата по тях трябва да приключат тази година, за да могат обектите да бъдат включени в проект по оперативна програма „Региони в растеж” и да започне работа по реставрация и консервация.


Кметът на Крушари Добри Стефанов съобщи, че е подписан договор с Министерството на културата на стойност 118 000 лева за покриване на две от криптите, което трябва да е факт до 15 ноември. Идеята е отвеждане на дъждовни води и при топенето на снега да не влияят върху криптите. НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди