изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:27 EEST
Крапец: Какво е да си хотелиер в малко село на добруджанското крайбрежие?    
Туризъм Късно започна сезонът тази година в шабленското село Крапец. Заради дъждовете, но най-вече заради Световното първенство туристите започнали да идват след 10 юли, разказва хотелиерът Димитър Донев.


А и по принцип сезонът по най-северното ни Черноморие е за около 40 дни от средата на юли до края на август.  В останалите летни седмици туристи има предимно за уикенда - най-вече румънци. От година на година летовниците са все повече, смята Донев. Ръстът в броя им, обаче, е незначителен на фона на положителните резултати в големите курорти в последните години.

"Ние сме погранично село, на 10 минути сме от границата. Идват румънци, има интерес към Дуранкулак, Крапец, Езерец, Шабла..., но идват основно за плажа. Нямаме никакви други развлечения, с които гостите да могат да уплътнят почивното си време. така, ако няма плаж, както много често през тази година заради дъжда, туристите прекратяват ваканциите си и отиват другаде. Какво търсят туристите, които идват в населено място като Крапец? Тишината, спокойствието... Но няма ли плаж, те не са достатъчни", обяснява Донев.

Според него оцеляването на всеки, дръзнал да се занимава с туризъм в малко населено място, е трудно и почти на ръба.  "С нашия къс сезон е много трудно да заделиш средства за ремонти и инвестиции. Аз съм десетина години вече в този бранш. И е трудно за се свържат двата края...", казва хотелиерът. Той не смее да мисли за държавна помощ за бизнеса - направил си собствен водоизточник, защото доскоро и водата не достигала, токът също е голям проблем и се наложило да сложи слънчеви батерии. "За пътищата пък да не говорим - асфалт има на две или три улица в селото", недоумява Донев. Дори като прокарали водата, разкопали улиците и вместо да ги асфалтират, ги насипали с чакъл. Затова със съседи се хванали и докарали асфалт с ремаркета, за да оправят улицата си, за да може да се минава.http://bnr.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди