изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:59 EEST
Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ    
По света

Русия застана на страната на Турция срещу САЩ. Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че американските санкции срещу Турция и Русия са "незаконна и нелегитимна политика", продиктувана от "желанието на САЩ да доминират навсякъде и във всичко и да извличат конкурентни преимущества за своите бизнес интереси". Той говори на пресконференция заедно с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Анкара.



Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ.

Това става на фона на дипломатическия спор между двете страни. САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават двойно митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън.

Турският президент заяви днес, че Турция взима необходимите мерки що се отнася до икономиката на фона на поевтиняването на турската лира.

"Америка напада икономически не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Напада даже и Канада. Но срещу нас е предприета операция. Ще бойкотираме американската електроника. Те имат "Айфон", но нали съществува и "Самсунг", каза Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

"САЩ трябва да разберат какво са направили, Турция ще може да удовлетвори своите нужди", каза още Ердоган.

„Искахме да купим дронове, но Конгресът не ни позволи. Сами ще си ги произведем, няма проблеми“, заяви турският държавен глава. Той добави, че Турция ще „проведе много преговори със западните страни“ и ще търсят приятели на Запад, канейки ги в Турция.

„Обръщам се към нашите делови среди. Най-добрият отговор на САЩ ще бъде да запретнем ръкави и да работим. Не затваряйте своите складове, произвеждайте стоки. А продукцията, която е конкурентноспособна и търсена в чужбина, изнасяйте, изнасяйте и още веднъж изнасяйте“, призова Ердоган.

Турският национален авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" предприе кампания за бойкот на реклами на САЩ и американски фирми, съобщи в "Туитър" говорителят на авиокомпанията Яхя Юстюн.

Юстюн публикува в Туитър хаштага #ABDyeReklamVerme (не рекламирайте САЩ) и по този начин отправи призив към други турски компании да се присъединят към акцията.

"Търкиш еърлайнс" подкрепя нашия народ и държава. Съответно нареждане е дадено на нашите рекламни агенции, добави Юстюн.

Призивът за бойкот се появи в социалните мрежи в понеделник и бе подкрепен и от държавната телекомуникационна компания "Тюрк Телеком", обслужваща над 40 милиона души. "Тюрк Телеком" съобщи в Туитър, че се присъединява към акцията и нарежда на своите рекламни агенции да не работят с американски фирми и да не рекламират американски марки. 

През последната седмица турската лира загуби 26% от стойността си срещу долара. Но в петък кризата в Турция доведе и до поевтиняване на еврото и разпродажби на акции на европейски банки. Може ли ставащото в южната ни съседка да се превърне в проблем за Европа и България в частност?

Причина за кризата станаха поредица от действия от страна на Вашингтон във връзка с ареста и делото спрямо американския пастор Андрю Брънсън, обвинен от турските власти за връзки с т. нар. терористична организация ФЕТО, за лидер на която е сочен живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. Анкара смята, че последният стои зад опита за преврат от 2016 г. срещу президента на Турция Реджеп Ердоган.

Първо администрацията на президента Доналд Тръмп наложи санкции на двамата турски министри – на вътрешните работи и правосъдието. Това стана по същия закон, по който действат и мерките срещу Русия заради анексирането на Крим. Така решението породи спекулации, че в бъдеще могат да бъдат санкционирани и турски банки и компании, ако САЩ решат да засилят натиска.

В петък пък Тръмп лично обяви, че митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция се удвояват, до съответно 20% и 50%. В отговор Ердоган призова турците да вярват в Бог и да обменят доларите си в лири - вижте във видеото. На друг митинг той заяви: „Преговаряме да търгуваме в национални валути с Китай, Русия, Иран и Украйна, с които имаме най-голям стокообмен. Ако европейските страни искат да се освободят от натиска на долара, ние сме готови да търгуваме с тях по същия начин”.

„Вие сте готови да замените стратегическия си партньор в рамките на НАТО за някакъв свещеник”, обърна се Ердоган към САЩ. „Сега вече виждаме, че поредицата американски санкции се превръща в глобална икономическа война”.

Турската икономика се отличава с нисък дял на вътрешните спестявания и значителна зависимост от краткосрочно външно финансиране, за да поддържа растежа си. Този модел беше наложен от екипа на президента на Турция, Реджеп Ердоган. Така икономическият растеж на страната е движен от вътрешното потребление и краткосрочно външно кредитиране.

Реално Турция не е силно задлъжняла държава. Но е много уязвима от поскъпването или прекъсването на притока на чуждестранни капитали.

По данни на Турската централна банка, дефицитът по текущата сметка на страната – разликата влизащите и излизащите от страната капитали, през юни е 57,4 млрд. долара на годишна база. Той е един от най-големите в глобален мащаб.

Брутният външен дълг на Турция, както публичен, така и частен, възлиза на 453,2 милиарда долара в края на 2017 г. За сравнение брутният вътрешен продукт е 851 млрд. долара. Но през следващите 9 месеца изтича падежът на 181,8 млрд. от въпросния дълг.

А инвеститорите се опасяват, че турските банки, които имат репутацията на добри платци, могат да се окажат в много трудна ситуация, ако САЩ решат да им наложат санкции.

И трите водещи световни рейтингови агенции –  Fitch, S&P и Moody’s са поставили турския държавен дълг в спекулативната част от скалата, при т. нар. „junk” (боклук).

Цената на застраховане на облигациите срещу неплатежоспособност рязко нарасна вчера, достигайки 450 пункта, според данните на IHS Markit. Т.е. за 5 годишен договор за защита от просрочване на задълженията на Турция - т. нар. кредитен суап, инвеститорът трябва да плати по 450 000 долара за всеки 10 млн. долара дълг. Поскъпването на суаповете неизбежно ще се отрази и на цената, на която Турция ще получи нови заеми за рефинансиране на задълженията си.

На този фон акциите на няколко водещи европейски банки с големи експозиции в турски активи, вчера рязко поевтиняха. Френската BNP Paribas загуби 2,99% от пазарната си капитализация, а испанската Santander – 2,73%.

Дори еврото беше засегнато, като загуби 1% от стойността си срещу долара, до 1,14 EUR/USD.

В същото време обаче турската лира поевтиня с 16%, до 6,43 USD/TRY, падайки под нивото от 6 лири за долар за първи път от деноминацията през 2005 г.

Перспективите пред икономиката на Турция не са добри при инфлация от 16%, движена от срива на местната валута и бързо нарастващи цени на външното финансиране.

Западна Европа може да бъде сериозно засегната, само ако кризата се превърне в банкова, за което има риск тъй като през тази и следващата година изтичат дългове за милиарди долари на турските кредитни институции.

Близките съседи на Турция обаче са уязвими най-вече по отношение на търговията. Износът на България за турския пазар възлиза на 1,750 млрд. лв. през първите 6 месеца на тази година. В същото време вносът е за 1,856 млрд. лв. А дефицитът от 106 млн. лв.  се дължи до голяма степен именно на поевтиняването на лирата. За сравнение през същия период на миналата година в търговията си с Турция, България е имала излишък от 338,5 млн. лв.

https://www.vesti.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди