изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:48 EEST
И сайтът на Министерството на правосъдието падна    
Новини

Това е пореден инцидент с интернет инфраструктурата на министерството след срива на Търговския регистър



Интернет-страницата на Министерството на правосъдието не се отваряше, като на сайта пишеше: „Грешка. Заявеният адрес е недостъпен”.

Като причина бе посочено, че собственикът на www.justice.government.bg е конфигурирал уебсайта неправилно. За да защити информацията на потребителя от кражба, браузърът не се свързваше с този уебсайт.

Сертификатът за сигурност на сайта е валиден само за домейните - mjs.bg, mjs.bg. Може да става въпрос за неправилна конфигурация на кеша на DNS сървъра.

От Министерството на правосъдието съобщиха, че причина за недостъпността на сайта е технически проблем, който би трябвало да бъде разрешен след 13 ч. днес. Достъпът до сайта беше възстановен в 13.45 часа.

Защо това е важно?

Това е пореден инцидент с интернет инфраструктурата на Министерството на правосъдието.

Срив на сървър в края на миналата седмица спря достъпа до Търговския регистър и създаде притеснения, че данните могат да бъдат изгубени или да има злоупотреби с тях. Сайтът му все още не функционира напълно, въпреки че от вчера вече дава възможност за справки и за физически, и за юридически лица.

Търговският регистър е управляван от Агенцията по вписванията, която е под шапката на Министерството на правосъдието.

Може ли да има последствия?

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от действията на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, за преодоляване на проблема със срива на Търговския регистър.

В продължение на няколко дни единствената информация за причините за липсата на достъп до този ключов за икономиката и бизнеса масив от данни беше, че има технически проблем.

Това породи множество спекулации. Вчера самият Борисов трябваше да уверява, че данните в регистъра не са изгубени или манипулирани.

Станалото обаче повдигна въпроса, доколко квалифицирани са ИТ експертите в самите държавни учреждения и служителите на фирмите, избрани от държавата да поддържат сайтовете и публичните регистри с данни.

От БСП поискаха оставките на Даскалова и на правосъдния министър Цецка Цачева.

https://www.vesti.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди