изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:52 EEST
Литературно утро „Дечица не мога без вас”    
КултураВ навечерието на 130-годишнината от рождението на бележитата добруджанска поетеса Дора Габе, за участниците от летен детски клуб „Играй и учи” на библиотеката бе организирано литературно утро под наслов „Дечица не мога без вас”. Събитието започна с посещение на залата, където се помещава колекцията „В света на Дора Габе”. Библиотечен специалист разказа на децата интересни факти от живота и творчеството на именитата добруджанка.

Малките гости се запознаха с голямото книжовно богатство на писателката – книги  на Дора Габе на български и чужди езици, преведени нейни стихове на руски, полски, немски, чешки и френски език, кореспонденция на поетесата с изтъкнати творци и общественици от страната и чужбина, книги от личната ѝ библиотека.  Децата с любопитство разгледаха богатия снимков материал включващ фотографии на семейството ѝ – като студентка, учителка в Добрич, със своя съпруг, с колеги писатели, в освободения Добрич.


Децата  имаха възможност да се докоснат и до някои от личните ѝ вещи, като шалът, подарък от Елисавета Багряна, ножът, с който е отваряла писмата си, нейни бижутата и др. Особен интерес предизвика грамофонът, на който чуха запис на „Стихове за деца от Дора Габе” с автентичния глас на поетесата.
Малчуганите разгледаха обособената витрина, посветена на любимата на всички деца писателка,  под наслов „Най-обичам” и за пореден път се включиха в инициативата „Големите четат на малките”.  С много изразителност те прочетоха едни от най-известните ѝ произведения  – „Обич”, „Гости”, „Дядовата Янкова приказка”, „На път” и много други.
Участниците от клуба рисуваха по любими стихове и разкази на Дора Габе и отговаряха на въпроси от „Забавната викторина”, специално подготвена от библиотекарите.
ДОБРУДЖАНЦИ


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди