изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:46 EEST
В Балчик откриха изложба на национален музей "Шипка"    
Култура
В централното фоайе на Община Балчик бе открита изложба на Националния музей Шипка, посветена на 140 години от Освобождението. Събитието е част от официалната програма на форум „Българско наследство“. Изложбата бе открита от зам.-кмета на Балчик Димитрин Димитров и директора на Музей „Шипка“  Чавдар Ангелов.




Присъстваха и водещи наши историци, както и председателят на Фондация „Българска памет“ – Милен Врабевски. Българи от Молдова, Украйна и Румъния изпълниха фоайето на общината. Организаторът Маруся Костова подчерта, че Балчик вече се е превърнал в Балкански град на фестивалите и че се прави връзка с българската диаспора в Гърция, Македония и Албания.
Българските младежи от Молдова и Украйна ще участват и във фолклорните събития.

Милен Врабевски сподели, че всичко, което се случва тези дни в Балчик е „повод да сме заедно, и то градивно, с надежда за народа ни и утрешния ден“.

Започна и конференцията-разговор за историческата памет, свободата и идеята да се наричаме българи. Това събитие също бе под наслов 140 години от Освобождението на България. Участници са проф. Пламен Митев, проф. Пламен Павлов, проф. Калчо Калчев, Дора Чаушева, Елена Рацеева и др.  Интересен доклад изнесе Деканът на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Митев - „Българската цена за Освобождението ни“, поставяйки въпроси около войната, ролята на Априлското въстание и „домораслите политици и управници днес“, които искат да се домогнат до едно или друго събитие.
Проф. Митев откровено изтъкна, че романтично-героичният разказ трябва да отстъпи заедно с елементарното патриотарство, пред съзнателното и задълбочено изследване на фактите, защото е важно и нашето доближаване до историографските школи по света.

Константин Иванов бе най-малкият участник,  ученик от Украйна, роден в живописното бесарабско село Пандаклии. В това село е роден и Александър Малинов (1867–1938), изтъкнат български политик, министър-председател на България.

В обръщението на историците към българите от Молдова, Украйна и Румъния се казва, че този форум е част от онова, което трябва да прави последователно българската държава – да приобщава онези наши сънародници, които по стечение на обстоятелствата живеят извън днешните предели на родината.
https://dariknews.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди