изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:31 EEST
465 безработни в област Добрич са постъпили на работа през юли 2018 г.    
НовиниПрез юли 2018 г. на работа в област Добрич са постъпили 465 безработни лица. Над 87% от започналите работа са устроени на първичния трудов пазар. През юли 2018г. продължиха действията за устройване на работа на лицата от уязвимите групи на пазара на труда. Всеки пети започнал работа през месеца е младеж на възраст до 29г. В заетост са включени 159 лица на възраст над 50 г. През юли 2018 г. на работа са устроени и 59 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

През юли 2018 г. в бюрата по труда от областта са заявени 480 работни места. На първичния пазар на труда са обявени 463 работни места. Най-много от заявените през месеца свободни работни места са от сферата на хотелиерство и ресторантьорство (132). Следват преработваща промишленост (120), търговия (68), образование (33), селско стопанство (32). По програми и мерки за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са заявени  17 работни места.

Към 30.08.2018 г. в ДБТ Добрич са актуални 256 работни места, както следва:

За град Добрич- 252 позиции

-                  За лица с висше образование – 55 работни места - 10 лекари,  един главен счетоводител, един психолог, един логопед, един главен експерт и  41 учители – различни направление и др.

-                  За лица със средно образование са обявени 113 работни места- търсят се  сервитьори,рецепционисти, камериери иработник кухня – всички с владеене на ангрийки език за работа в Австрия и още –фактурист, оператор производство на акумулатори,продавач, работник на пропан – бутанова станця и др.

-                  За лицата с основно образование са актуални 71 позиции –шивач обувки, шивач текстил,гладач, оператор месни продукти, бояджия промишлени изделия, монтажник, заварчик и др. 

-                  За лица с начално и без образование  има 13 свободни работни места –общ работник, работник ферма за птици, работник кланница и др. 

За гр. Балчик - 4 позиции

-                  За лица със средно образование – общо 4 СРМ –  месач и зареждач на материали и полуфабрикати;

 

 

Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от област Добрич през месец юли 2018 г. е 3217, със 112 по-малко от предходния месец. Равнището на безработица в Добричка област се установява на 4,0%[1], с 0,1 процентни пункта по-малко от юни 2018 г. В сравнение с юли 2017г. броят на регистрираните безработни намалява с 840 лица, а равнището на безработица е с 1,1 процентни пункта по-ниско.

В град Добрич броят на регистрираните безработни през юли 2018 г. е 984, при 962 през предходния месец. Равнището на безработица в града се установява на 2,2%. В сравнение с юли 2017 г. се отчита спад с 0,3 процентни пункта на равнището на безработица и намаление с 117 лица на регистрираните безработни. 

Агенцията по заетостта провежда второто проучване за потребностите на бизнеса от кадри

Работодателите от всички икономически сфери отново имат възможност да се включат в анкетно проучване за потребностите от работна сила, провеждано от Агенцията по заетостта. Представителите на бизнеса могат да посочват директно в on-line анкетен формуляр обхвата, професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от тях работници и специалисти. Целенасочено анкетиране ще се проведе сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др.

Проучването се провежда за втори път и се реализира на основание чл. 10, ал. 2, от Закона за насърчаване на заетостта съвместно с Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната. Информацията от анкетите ще се обобщава на областно ниво от експертен екип с представители на държавната и местна власт, национално представените организации на работодателите и синдикатите, браншови и други организации. Въз основа на събраната информация ще се извършва регулярен анализ на потребностите на бизнеса от работна сила с определени знания, умения и компетентности. Затова разчитаме на всички работодатели от област Добрич да се включат активно в проучването.

Анкетният формуляр ще може да се попълва до 17 септември 2018 г. на електронната страница на Агенцията по заетостта в рубриките „Проучване за потребностите от работа сила” и „На фокус”, както и през линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSevbw8LEI_gW_VBcJILMSqNlvjqOXVg1-zpJkPOrQx8FzIZQg/viewform.

Агенция по заетостта насърчава работодателите да осигурят заетост на хора с трайни увреждания

От 15 август 2018 г. Агенцията по заетостта стартира набирането на заявки за обучения и заетост на безработни лица с трайни увреждания[2]. Заявките се приемат по новия компонент II на проектите „Обучения и заетост за младите хора” – за безработни лица с трайни увреждания до 29 години включително, и „Обучения и заетост” – за безработни лица с трайни увреждания на възраст над 29 години (навършили 30 години). Проектите се реализират с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Целта на изпълнението на новия компонент II по двата проекта е интегриране на неактивни и безработни лица с трайни увреждания. Работодателите ще бъдат стимулирани максимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място. Предвидена е възможност за включване на безработните лица в професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери  съобразено с изискванията на конкретното работно място. Със средства по проектите ще бъдат поети възнагражденията съгласно минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и осигурителните вноски на наетите лица за 24 месеца. На работодателите, задържали служителите за 6 месеца след този срок, ще се предоставя допълнителен стимул за осигурена устойчива заетост в размер на 6 минимални работни заплати, установени за страната.

Работодателите могат да подават заявки на хартиен носител за разкриване на свободни работни места според своите потребности във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 08.30 и 17.00 часа.

Подробна информация за двата проекта, условията за кандидатстване и необходимите документи са публикувани на сайта на Агенция по заетостта в рубрика Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020,

§     схема „Обучения и заетост за младите хора”:

https://www.az.government.bg/pages/procedura-obucheniya-i-zaetost-za-mladite-hora/)

§     схема „Обучения и заетост”:

https://www.az.government.bg/pages/procedura-obucheniya-i-zaetost/).

 

 

 

Дирекция “Регионална служба по заетостта” – Варна



[1] Равнището на безработица е на база брой безработни, регистрирани в бюрата по труда, към икономически активните лица (15-64 г.), установени при Преброяване 2011 г.

[2] "Лице с трайно увреждане" е лице, което в резултат на анатомично, физиологично или психологично увреждане е с трайно намалени възможности да изпълнява дейности по начин и в степен, възможни за здравия човек, и за което органите на медицинската експертиза са установили степен на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто. (Съгласно §1, т. 29 от Допълнителните разпоредби на Закона за насърчаване на заетостта)

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди