изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-12-06 @ 09:59 EET
Шестото издание на „Училище за здраве – за деца, родители и учители“ ще се проведе в Албена от 1 до 6 септември    
ТуризъмСъбитието се провежда под патронажа на г-н Кирил Ананиев – министър на здравеопазването и е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и комплекс Албена. „Училище за здраве – за деца, родители и учители" е принос към профилактиката на редица социално-значими заболявания и предимно на детското затлъстяване.

До сега в „Училище за здраве – за деца, родители и учители“ са се включили 560 родители с децата си от 6 до 9-годишна възраст, като сега за шести път се осъществяватази инициатива, която намира широк положителен международен отзвук на проведените в последно време международни научни форуми в Лисабон, Букурещ,
София, Прага, Ванкувър и други.

Ние сме на челно място в Европа по детско затлъстяване. Доказан факт е, че спазването на определени норми по отнощение на храненето и двигателната активност от най – ранна детска възраст е гаранция за постигането на по – добър здравен статус и повишаване качеството и продължителността на живота на населението.

            На 17 май 2018г. в Брюксел, на Европейската конференция по проблемите на наднорменото тегло, бе подчертана основната роля на възпитаването на здравни навици в детска възраст. Като пример бе посочен опита в България  с проекта „Училище за здраве з адеца, родители и учители”.

            Националното проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5 годишна възраст 7.1% през 2014 г. в сравнение с 3.3% през 2004 г. При момичетата в същата възрастова категория се забелязва положителна тенденция за леко намаление на честотата на разпостранение на затлъстяването 2.7% през 2014 г. в сравнение с 5.4% през 2004 г.

            Според същото проучване се наблюдават следните негативни тенденции в храненето на децата в България: увеличена консумация на захарни изделия и напитки (сокове, газирани и енергийни напитки); висока консумация на мазнини; висока консумация на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци.

За 6 дни по време на училището, родители с децата си и учители ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. По традиция, на всички участници в това т.нар. „Училище за здраве – за деца, родители и учители“ ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Менюто се изготвя от водещи наши специалисти диетолози. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа, разбира се, плуване в морето и басейна и приятни разходки.

Формата, която е избрана да протече събитието, както и възможността да се включат деца заедно със своите родители и учители, ще привлекат много участници. Това утвърждава огромната роля за изграждането на здравословни навици, възпитанието и личният пример, който подрасващите получават в семейната си среда.

В Кърджали вече функционира клуб „Училище за здраве”, а от новата учебна година в София подобна инициатива ще бъде осъществена в 48-мо и 51-во училище.

Целта на мероприятието е опитът на „Училището за здраве – за деца, родители и учители“ да се мултиплицира, за да може това училище в к.к. Албена да бъде последвано от още много такива.

По - долу са представени в таблици и фигури епидемиологични данни за затлъстяването у нас и в другите страни, които сочат, че обездвижването на децата е основен фактор за заболяването у нас.

Табл. 1. Разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването сред населението в някои страни

 

Страна

Затлъстяване, %

Надмормено тегло, %

България

24%

58%

Бразилия

17%

51%

Канада

18%

53%

Дания

14%

47%

Франция

15%

47%

Англия

25%

62%

Германия

24%

60%

Италия

10%

47%

Испания

23%

62%

Мексико

32%

71%

САЩ

36%

68%

 

 

Света

България

Тежкостепенно затлъстяване

 (BMI >35), 2014

88,63 млн.

280 хил.

Тежкостепенно затлъстяване

(BMI >35), 2025

177,62 млн.

338,4 хил.

Лица, занимаващи се с физическа активност над 18г., 2014

23,3%

21%

Юноши на 11-17г, занимаващи се с физическа активност, 2014

80,7%

74,1%

 

На таблица 2 се представят съвременни сведения, подчертаващи затлъстяването като значим медицински и социален проблем. Ниската физическа активност и неправилното хранене са важни елементи на етиопатогенезата на заболяването. Според данни на Европейския конгрес по затлъстяване в Прага, България е на пето място в Европа по честота и тежест на детското залтъстяване, което налага особено акцентиране на превантивните мерки в детската възраст, като основа на профилактиката както на затлъстяването, така и на захарния диабет тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди