изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-08-16 @ 11:21 EEST
КАК ЗАПОЧВА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА    
История На разсъмване на 31 август 1939 г. отряд мъже в полски военни униформи и с полско оръжие завладяват немска радиостанция в Горна Силезия, намираща се в района на граничния немски град Глайвиц. В същото време по немското държавно радио е излъчен запис, на който се чуват изстрели и се чува "обръщение" на полски език: „Граждани на Полша! Дойде време за война между Полша и Германия. Обединявайте се и убивайте всички немци”.

Всъщност това е инсценирана провокация на немските тайни служби под кодовото наименование "Консерви", послужило като повод за нападението срещу Полша и нейната окупация. На практика това е началото на Втората световна война.

„Нападателите” са криминални затворници от концлагера „Заксенхаузен”, на които е обещано помилване след "съдействие от тяхна страна”.

Онези от затворниците, които успеят да се спасят от огъня на "охраната на радиостанцията" (офицери от Гестапо), са освободени, а труповете на загиналите, облечени в полски униформи, са показани по немските киносалони като доказателство за полската инвазия в Райха.

Според историци провокацията е организирана по заповед на самия Адолф Хитлер, дадена на шефа на СС Райнхард Хайдрих.

На следващия ден след "инцидента" - 1 септември 1939 година, Хитлер прави обръщение към немския народ, обявявайки, че Полша е извършила нападение на германска територия и че от този момент Германия се намира в състояние на война с Полша.

В обръщението си към нацията Хитлер заявява, че храбрите немски войници са защитили с чест от въоръжено нападение териториалната цялост на Райха.

В действителност цели пет часа преди обръщението на Хитлер немската армия започва настъпателната операция срещу Полша.

Първоначално Германия твърди, че ще се ограничи единствено до осигуряване на свободен достъп през град Данциг (Гданс) по т.нар. полски коридор към Източна Прусия откъм немска страна.

В действителност още на 23 август 1939 Хитлер е извикал британския пълномощен министър в Берлин Хендерсън и му представя германските искания към Полша - осигуряване за Райха на сухопътен коридор между немския хинтерланд и Източна Прусия, чрез предаване контрола върху град Данциг на Германия.

Същия ден гаулайтерът на Данциг Форстер по нареждане на Хитлер обявява територията на града за независима държава, а самият областен управител се прогласява за държавен глава, искайки "помощ от Райха".

Междувременно Хитлер вече е мобилизирал и придвижил немските армии към полската граница.

Реално "изтласкването на полските въоръжени сили" се осъществява от шефа на Гестапо Мюлер, който със своите подчинени "успешно отблъсква нападението" срещу радиостанцията в Глайвиц, за което получава и награда - лента към Железния кръст, получен още по време на Първата световна война.

 На 3 септември Франция и Великобритания обявяват война на Германия и двустранният конфликт започва да ескалира в международен, който ще продължи пет години и ще отнеме живота на милиони европейци.

http://glasove.com

1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша. Започва най-кръвопролитната война на човечеството

На 1 септември 1939 г. Адолф Хитлер напада Полша. Нападението започва вечерта на 31 август 1939 г., когато група въоръжени есесовци нахълтват в сградата на радиостанцията на крайграничния по това време с Полша германски град Глайвиц. Като дават няколко изстрела пред микрофона, хитлеристите прочитат предварително съставен на полски език текст, който съдържа призив за война на Полша срещу Германия. За още по-силна заблуда на германския народ Хитлер инсценира подобни "нападения" и в други участъци на германо-полската граница. Скоро след това немските радиостанции предават в ефир извънредни съобщения за уж извършено от поляците нападение върху германска територия. Като доказателство се изнасяли на показ трупове на "полски военнослужещи", които в действителност били разстреляни от есесовците германски престъпници, взети от затворите на Третия райх.

Този отвратителен ход за "нападение" на поляците прелива чашата на "германското търпение" и Хитлер дава заповед за нападение. Полската армия, която не била готова за нападение, се изправя пред немската войска без противотанкови оръдия и танкови дивизии и буквално е пометена с решителното превъзходство в участъка на пробива. Това е началото на Втората световна война. Англия и Франция, свързани с Полша чрез съюзнически договори, обявяват война на Германия на 3 септември 1939. Същият ден във войната се включват Австралия и Индия, а седмица по-късно и Канада. В началото на октомври и последните полски войници се предават и Варшава пада под немско командване. С декрет на фашисткото правителство от 8 октомври западните области на страната са обявени за "германски земи" и присъединени към Третия райх. Останалата територия на окупираната от хитлеристите Полша започва да се нарича "генерелгубернаторство".

От момента на започването на германо-полската война до пролетта на 1940 г. Англия и Франция, от една страна, и Германия ,от друга, в действителност не водят военни действия в Западна Европа. Юридически тези страни се намират в състояние на война, съществува фронт, където са съсредоточени огромни войскови контингенти, но там цари спокойствие. Тази ситуация остава в историята под наименованието "Странната война".Това име идва от френския език, но то има друго значение в превод от немския-"комичната война".

"Странната война" приключва на 9 април 1940 г. с германското нахлуване в Дания и Норвегия без предупреждение.

Но да се върнем към средата на септември месец 1939 г. СССР пристъпва към реализация на договореностите от подписания през август 1939 г. Пакт Молотов – Рибентроп. На 17 септември 1939 г., след разгрома на полската войска от немците и падането на полското правителство, Червената армия навлиза в Западна Белорусия и Западна Украйна.

На 28 септември 1939 г. е подписан Договорът за дружба и граници между СССР и Германия, от външните министри на двете страни Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп, с който се признава унищожаването на независимата полска държава.

Според договора на територията на бившата полска държава се установява граница между Германия и СССР, която е окончателна и двете страни се задължават да не допускат намеса на трети държави. Тази граница се разглежда като основа за развитието на бъдещи приятелски отношения между двете страни. Договорът и секретните протоколи към него са следствие от Пакта Молотов - Рибентроп и фактически осигуряват тила на Германия.

Според подписания секретен протокол Западна Белорусия и Западна Украйна влизат в състава на Съветския съюз. Едновременно с това СССР настоява за подписване на съглашения с Естония, Латвия и Литва, според които да получи право за въвеждане на свои войски в техните територии. След като това се осъществява в тези републики са проведени избори за законодателни органи, които са спечелени от комунистическите сили. През 1940 г. Естония, Латвия и Литва влизат в състава на СССР.

Чрез сключените съветско-германски договори от 1939 г. , в това число и пакта Рибентроп-Молотов, нацистка Германия и СССР си поделят сферите на влияние в Европа, в съответствие с които в началото на Втората световна война в състава на СССР са включени Западна Украйна и Западен Беларус, а през 1940 г. и Прибалтика, Бесарабия (Молдова) и Северна Буковина.

В резултат на всички тези действия в състава на СССР са включени значителни територии с население 14 млн. души. Границата на страната е отместена на запад в различни места на разстояние от 300 до 600 км.

Часовникът за плана Барбароса започва да тиктака.
https://fakti.bg
 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди