изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:57 EEST
КИТАЙСКА МЕДИЦИНА: Домашни лекове при болки в ходилата    
Китай Ходилата са важна част от тялото. Те омекотяват контакта ни със земята и осигуряват здравето на гръбнака и нормалната походка. Падане, стъпване „накриво", носенето на токчета, всичко това може да предизвика болки в ходилата, но някои домашни средства е много вероятно да ви помогнат да се справите с неприятните усещания.


Какво причинява болките в ходилото?

Сред най-честите причини за болките в стъпалото са:

- Носенето на неудобни обувки и токчета;

- Занимания с по-интензивни и натоварващи спортове;

- Заболявания като артрит, диабет, плантарен фасцит;

- Наднормено тегло;

- Инфекции;

- Бременност;

- Травма на стъпалото;

- Мазоли, брадавици, врастнал нокът;

- Лекарства, които причиняват подуване на краката.

Симптоми, които придружават за болки в стъпалото са:

- Болка и чувствителност на стъпалото;

- Подуване;

- Зачервяване;

- Синини;

- Скованост или изтръпване;

- Прорязваща болка в засегнатото място;

- Болка при движение или стоене твърде дълго прав;

- Кожни наранявания, изгаряне или сърбеж.

Домашни лекове

1. Есенциални масла

- Масло от евкалипт

В леген с топла вода капнете 10 капки евкалиптово масло и след това потопете крака си за около 10-15 минути. Може да повтаряте процедурата 1-2 пъти на ден. Евкалиптовото масло се извлича от листата на евкалипта. Те съдържат вещество, наречено евкалиптол, на което се дължат повечето лечебни свойства на маслото. Евкалиптовото масло има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

- Масло от мента

В топла вода капнете 10-12 капки ментово масло, след което потопете болния крак за около 10-15 минути. Ментовото масло, също като евкалиптовото, има противовъзпалителни свойства, които се дължат на ментола в него. То не само облекчава болката, но и помага при зачервяване и подуване.

2. Сода бикарбонат

В леген с топла вода добавете половин чаша сода бикарбонат. Разбъркайте, докато содата се разтвори и потопете болния крак за 15-20 минути. Благодарение на своето противовъзпалително, успокояващо и неутрализиращо действие, содата облекчава болките и възпалението на ходилото.

3. Кокосово масло

Масажирайте засегнатото място с кокосово масло, в което по желание може да добавите няколко капки от любимото ви есенциално масло. След масажа обуйте чорап. Желателно е да правите процедурата преди лягане. Кокосовото масло може би е един от най-добрите варианти за лечението на всякакви болки в крака. То съдържа мастни киселини, които имат противовъзпалително, противомикробно и болкоуспокояващо действие. Кокосовото масло лекува не само болката, то се бори с микробите и инфекциите, овлажнявайки кожата на крака.

4. Сусамово масло

Масажирайте внимателно крака със сусамово масло, към което по желание може да добавите няколко капки от любимото ви есенциално масло. Маслото от сусам има противовъзпалително и успокояващо действие.

5. Английска сол

Разтворете половин чаша английска сол в леген с топла вода и потопете краката за 10-15 минути. Магнезият в английската сол има противовъзпалително и успокояващо действие. Тя често се използва при мускулни болки и спазми.

6. Топли и студени компреси

Пригответе една бутилка с топла вода и торбичка с лед. Поставете топлата бутилка на болното място и изчакайте 5-10 минути. След това я заменете с леда и отново изчакайте 10 минути. Повторете 2-3 пъти. Комбинацията от топли и студени компреси успокоява болката. Докато топлите подобряват кръвообращението, студените облекчават болката и възпалението.

7. Синапено семе

Стрийте половин чаша синапено семе на прах, който добавете към леген с топла вода. След това потопете краката за 10-15 минути. Семената на синапа са богати на хранителни вещества, които се борят с възпаленията. Те облекчават също подуването и болката.

8. Люти чушки

В леген с топла вода добавете половин чаена лъжица лют червен пипер и потопете болния крака за 10-15 минути. Лютите чушки съдържат капсаицин, който също има противовъзпалително и успокояващо действие.

9. Джинджифил

Нарежете на ситно парче дждинждифил и го залейте с гореща вода. След 5-10 минути прецедете и по желание добавете мед. Изпийте чая, докато е топъл. Джинджифилът съдържа ензим, наречен зингибаин, който е отлично болкоуспокояващо средство, което има и противовъзпалително действие.

10. Витамини

Ако на организма не му достигат витамините В и D, също може да се появи болка в крака. Затова е важно да не забравяте за храни като рибата, яйцата, соевото мляко, портокалите и целината.

Превантивни мерки

- Носете удобни обувки, избягвайте високите токчета

- Хранете се здравословно и поддържайте килограмите в норма

- Загрявайте преди тренировка

- Поддържайте добра хигиена на краката

- Масажирайте ходилата поне веднъж на ден, за да подобрите кръвообращението. Освен това там се намират рефлекторни зони на всички органи, следователно масажът ще ви помогне да се погрижите и за здравето като цяло.

Здравето на краката ви в много голяма степен е свързано с начина ви на живот. Затова избягвайте вредните навици и се грижете за себе си.

http://bulgarian.cri.cn

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди