изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:18 EEST
Окръжната прокуратура в Силистра внесе протест срещу определения от съда домашен арест на обвиняем за подкуп старши разследващ п    
Ред и сигурностПротест срещу взетата от съда мярка за неотклонение „Домашен арест“ на старши разследващия полицай К.У., обвиняем за подкуп, внесе Окръжната прокуратура в Силистра. Определението на съда, с което е била взета по-лека мярка за неотклонение спрямо обвиняемия, е от петък, 31 август 2018 г.

Състав на Силистренския окръжен съд е приел, че е налице обосновано предположение, че К.У. е извършил престъплението по член 302, т. 1,във връзка с член 301, ал. 1 от НК, както и че са налице данни за това, че той може да извърши друго престъпление, ако е на свобода. Въпреки това съдът се е съобразил със семейното му положение. Обвиняемият старши разследващ полицай се грижел сам за малолетното си дете, тъй като са му предоставени родителските права, както и за болните си родители.

Според прокуратурата взетата мярка за неотклонение „Домашен арест“ е незаконосъобразна, тъй като на свобода К.У. има възможност да влияя върху определени лица и свидетели, които изпитвали основателен страх от него. С оглед механизма на извършеното престъпление от К.У. и предвиденото тежко наказание за подкуп – лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от права да заема определени длъжности, това може да го мотивира да се укрие.  За това Окръжната прокуратура в своя протест предлага определението на Силистренския окръжен съд да бъде отменено от въззивната инстанция и да бъде взета най-тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража, спрямо К.У.             

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че К.У., който е с над 10 години стаж в системата, поискал дар 500 лева  от разследвано лице, срещу което водел наказателно производство. Получил 300 лева в служебния си кабинет в ОД на МВР в Силистра. Срещу парите старши разследващият полицай трябвало да издейства отмяна на мярката „Забрана за напускане на страната“ и за да снеме  криминалистическа регистрация на обвиняемия.

На 29 август 2018 г. непосредствено след вземане на подкупа разследващият е бил задържан за срок до 24 часа. С постановление на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура в Силистра срокът на първоначалното му задържане е бил удължен до 72 часа с цел довеждането му в съда.

Предстои по протеста на Окръжната прокуратура в Силистра срещу определената от съда мярка за неотклонение „Домашен арест“ да се произнесе Апелативният съд във Варна.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди