изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:34 EET
Вземат спешни мерки срещу чумата по свинете в област Добрич    
Земеделие

До момента на територията на област Добрич има подавани сигнали за мъртви прасета, вземани са проби от животните, но няма положителни резултати. Това обяви директорът на ОДБХ Добрич д-р Борислав Каменов на заседание на Областния координационен щаб във връзка с констатирано огнище на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/ на територията на област Варна, свикано от Областния управител на Добрич Красимир Кирилов.




От Държавно горско стопанство докладваха, че следващата седмица ще бъдат довършени последните 30 км от телената ограда по границата с Румъния.

Огнища има констатирани на 30 км от границата на област Добрич, както и в съседната Варненска област и затова е важно да се спазват стриктно мерките за биосигурност, заяви Кирилов. Той запозна участниците в заседанието с указанията на Българска агенция по безопасност на храните и добави, че те ще бъдат разпратени на всички общини. Областният управител се обърна с молба към кметовете мерките да бъдат разпространени и в малките населени места в общините и с тях да се запознаят и кметовете и кметските наместници в селата на територията на цялата област.

Директорът на Областна дирекция „Земеделие, храни и гори“ инж. Десислава Иванова докладва, че към 05.09.2018 г., общинските администрации и общинските служби по земеделие са установили на територията на цялата област общо 853 стопанства тип „заден двор“ с общо 1736 прасета, отглеждани в тях. Най-много животни се отглеждат в частни дворове в Община Добричка – 508, Община Шабла – 132, Община Крушари – 227, Община Тервел – 178, Община Каварна 258, Община Балчик – 44, и Община Генерал Тошево – 362 животни.

Голяма част от тези прасета се отглеждат при неспазване на закона за ветеринарното дело – не са маркирани, с неустановен произход са, нямат договор с регистриран ветеринарен лекар и не са вкарани в информационната система, каза д-р Каменов. За да са редовни отглежданите прасета, те би следвало да са закупени от специални места, които имат право да продават. Тези, които отглеждат нерегистрирани животни, са в нарушение на закона, а ние не можем да ги въведем в информационната система все едно са паднали отнякъде. Компенсацията е само за собствениците на убити, но идентифицирани животни, които се отглеждат в регистрирани стопанства, припомни още д-р Каменов.Пробите от намереното прасе в Дуранкулак са отрицателни. НДТ

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди