изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-08-05 @ 14:25 EEST
ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВА СРЕЩУ СВОБОДАТА В ИНТЕРНЕТ    
Европейски съюз Европейският парламент (ЕП) прие спорните промени в директивата за авторските права в интернет. Това се случи на гласуване в сряда, което беше вторият опит след неуспешен вот през юни т.г. Промените срещат сериозно недоволство от страна на интернет компаниите и голяма подкрепа от страна на правоносителите. Критики към ЕС, ЕК и ЕП има и от много потребители, които са притеснени от промените, които предвиждат новите членове 11 и 13 в директивата.

Какво предвиждат промените

Предложението на Европейската комисия предвижда технологичните гиганти да са застрашени от сериозни глоби, ако не премахват терористично съдържание достатъчно бързо. Социалните мрежи например ще имат не повече от 1 час време, за да премахнат терористично съдържание, за което са уведомени от съответните национални власти. Ако не го направят, могат да бъдат глобени с до 4% от годишните си приходи от институциите на страната-членка, която е подала сигнала.

Подобни глоби може да костват милиарди на големите ИТ компании, които казват, че вече работят усилено по премахването на терористично съдържание. Те са разработили множество системи за анализ на съдържанието и автоматичното му премахване, когато то не отговаря на правилата и стандартите.

За по-малките компании обаче всичко това може да е проблем. Те не разполагат с толкова много ресурси, за да разработват подобни системи и да ги поддържат. Освен това се прехвърля на компаниите отговорност да филтрират съдържанието. "Предложението на ЕС е проблемно. То ще накара частните компании да играят още по-голяма роля в дефинирането какво е приемлива онлайн реч", коментира пред Bloomberg Рейгън Макдоналд, директор в Mozilla.

Друга важна промяна е своеобразният "данък върху линка", който предложенията въвеждат. Това ще накара интернет компаниите да плащат за авторските права, които се съдържат на даден сайт, дори ако просто публикуват линк с анотация към него. Според ЕП интернет компаниите като Google и Facebook печелят много благодарение на линковете, които има в платформите им и е редно да дават дължимото и на авторите на съответното съдържание, към което препращат потребителите. Аргументът - рекламодателите рекламират повече в социалните мрежи и търсачките, а не в сайтовете, които реално са създали съдържанието. Според Google търсачката разпространява и генерира безплатен трафик към сайтовете.

Трета важна промяна е, че интернет платформите ще са задължени да не допускат качването на съдържание с неуредени авторски права от потребителите. Това означава, че компаниите трябва да направят филтри, които да проверяват всеки качен файл дали е с уредени авторски права. Всичко това ще е доста сложно и скъпо, като създава предпоставки за цензура. Липсва и информация какво ще се прави със съдържанието, което използва елементи от авторско право (например анимираните GIF-ове, meme-та, емоджита и тн.), както и какво ще се случва, ако дадено съдържание е авторско, но бъде блокирано от филтрите и как потребителите ще доказват, че имат нужните права.

Още по-големият проблем е, че всичко това не е дефинирано с конкретни правила, методи и аргументи. Текстовете в директивата са доста общи, което позволява широка интерпретация от страна както на компаниите, така и на правоносителите и регулаторите. А това ще допринесе за хаоса.

Последиците

"Днешното решение е тежък удар за свободния и отворен интернет. С одобряването на нови правни и технически ограничения за това, което можем да публикуваме и споделяме онлайн, Европейският парламент пoставя корпоративните печалби пред свободата на словото и изоставя отдавнашни принципи, които превърнаха интернет в това, което е днес", коментира евродепутатът Джулия Реда в своя сайт.

Онлайн платформата Reddit също критикува гласуването. "Вотът е сериозен удар върху отворения интернет и по-малките компании като Reddit. Разочароващо е да видим как парламентът не обърна внимание на притесненията на хората и експертите, които познават интернет най-добре, включително неговите архитекти", коментира Reddit пред онлайн изданието The Verge.

Wikimedia Foundation, организацията, която развива и поддържа Wikipedia, също е против решението. Тя го определя като "издигане на по-големи бариери за достъп до познание онлайн". "Разочаровани сме от тази пропусната възможност да се модернизира авторското право за дигиталната ера", коментира още организацията.

Следващата стъпка е не по-малко сложна. Най-рано през януари следващата година ще предстои третото, последно гласуване на предложенията. Ако те бъдат приети, след това всяка страна-членка трябва да ги ратифицира. Всяка ще може да ги интерпретира по свое усмотрение, което вместо да въведе единни правила и да синхронизира законодателствата, може да доведе до още по-голямо объркване.

https://www.vesti.bg

БЕЛ. НДТ:  Логиката подсказва да очакваме противодействие на свободния Интернет на европарламена. Ще поживеем, ще видим. Все пак от нашия джоб излизат месечните им заплати от по 25 000 лева., а и това не е всичко.

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди