изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:08 EET
СТОПАНИСВАНЕ И ВЪЗОБНОВЯВАНЕ НА ДЪБОВИТЕ ГОРИ    
Екология Темата за стопанисването и възобновяването на дъбовите гори е една от най-актуалните не само за Североизточна България, но и за цялата страна. С цел „Изследване и демонстриране на лесовъдския ефект от провеждане на различни видове сечи в екологичен, икономически и социален аспект, успоредно с отчитане на промените в останалите екосистемни услуги” на територията на ДГС-Генерал Тошево, е обособен Демонстрационен учебен обект с площ 2100.4 ха, от която залесената е 2013.3 хектара.

Колективът, който е определен да покаже за 5 години какво и как трябва да се направи по темата е в състав. Доц. Георги Костов от ЛТУ, доц. Груд Попов от Института за гората, инж. Мария Кирилова – директор на ЛЗС-Варна, д-р инж. Йордан Петров, като ръководител на проекта, при пълното съдействие от стана на инж. Веселин Нинов – директор на СИДП-Шумен, и инж. Йорданка Найденова – директор на ДГС-Генерал Тошево. Идеята за създаването на учебния обект е на инж. Петров.
Д-р инж. Йордан Петров е роден на 25 май 1942 г. в с. Огняново, Добричка област. Професионалният му път преминава в горите на Добруджа. През повечето време е бил ръководител – на горските стопанства в Генерал Тошево и Добрич, на Лесозащитна станция – Варна, където се пенсионира през 2005 година. Оставя след себе си ярка следа – озеленяването на Добрич, което днес е белия дроб на града, отглежда и създава нови полезащитни пояси, които защитават равнината от ветровата ерозия. Но това, което го отличава е пристрастието му към стопанисването на церовите дъбови гори в Добруджа. Днес инж. Петров изцяло е отдаден на идеята да докаже на лесовъдската общност как най-правилно трябва да се възобновяват дъбовите горите в Добруджа.


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди