изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:00 EEST
КРЕПОСТТА В БАЛЧИК Е ОЩЕ ПО-СТАРА ОТ ДОСЕГАШНИТЕ ХИПОТЕЗИ ЗА V-VI ВЕК    
История Поредното археологическо лято в Балчик на Късноантична и средновековна крепост в кв. "Хоризонт" показва, че мястото е обитавано по-рано от известното. До този момент всичко насочваше към строеж на крепостта между V и VI в. Това лято са открити останки от по-ранни сгради, както и на по-ранни монети с близо два века.


Досега е известно, че преди крепостта на това място е имало некропол, принадлежал на античния Дионисополис, припомни един от участниците в проучващия екип Радостина Енчева от Исторически музей - Балчик.
„Постепенно разкриващият се пред нас характер на обекта започва да дава отговор на значимия въпрос – това ли е късноантичният град Дионисополис, или е съпътстваща града структура. Известното към момента подсказва, че по-вероятен е вторият вариант, но окончателното изясняване на този проблем предстои.
Съхранените останки от масивни каменни сгради, обитавани в различни епохи, улица с каменна настилка и канал, отлично запазените средновековни производствени съоръжения са с висока експозиционна стойност и при реализацията на предстоящите консервационни дейности ще се превърнат в отлична атракция за жителите и гостите на курортния град“, споделя Радостина Енчева.
Разкопките тази година преминаха под ръководството на гл. ас. д-р Румяна Колева, гл. ас. д-р Чавдар Кирилов и Радостина Енчева от 17 юли до 10август. В тях взеха участие студенти от III курс на специалност "Археология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
Редовните проучвания се правят от 2009 година насам. Те разкриват облика на най-мащабната, известна към момента, късноантична военна крепост в черноморския регион и в частност в провинция Скития (днешна Добруджа), съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.
Изглежда е осигурявала дом и защита на мащабно военно формирование, представляващо основната ударна и отбранителна сила на Византийската империя в подстъпите на границите с варварския свят, логистично подсигурявано благодарение на най-удобното черноморско пристанище на север от Стара планина, разположено в подножието на крепостта. НДТ



 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди