изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:14 EET
Достойно представяне на тервелчанина Ивайло Недев на световния финал на състезанието на Volvo    
Новини
На 13 и 14 септември във Volvo Trucks Experience Center в Гьотеборг се проведе финала на състезанието за майсторско шофиране Volvo Drivers Challenge, организирано от Volvo Trucks. Участваха 33 професионални водачи от 33 държави от целия свят. България беше представена от Ивайло Денев от фирма Немо Транс.


Общо 12 хиляди водача са участвали в различните етапи на състезанието. За да стигнат до състезанието в Гьотеборг, тези 33-ма водачи са се преборили да бъдат шампиони в собствените си държави. Така че конкуренцията в Гьотеборг беше сериозна, тъй като битката беше сред най-добрите. И, разбира се, организаторите се бяха погрижили да не им е никак лесно. Тазгодишният финал в Гьотеборг беше най-трудният от всичките досегашни финали на състезанието, което се организира от 2009 г.


Как протича състезанието

Състезанието се проведе в два пълни дни и включваше две коренно различни предизвикателства. През първия ден водачите трябваше да демонстрират икономично шофиране, а на втория ден – майсторско шофиране. Редът на шофиране на водачите беше изтеглен чрез жребий.


Икономичното шофиране се провеждаше на тестовата писта в демоцентъра на Volvo Trucks. Трасето беше с дължина общо 6,9 км, които трябваше да бъдат изминати най-много за 12,5 минути. Всяка просрочена секунда се наказваше с добавяне на допълнително изразходвано гориво. Всяко неспазване на правилата на движение също се наказваше. Ако вече сте си помислили – хм, само някакви си седем километра, трябва да кажа, че макар и кратко по дължина трасето включваше доста предизвикателства – изкачвания с 8 % и 12% наклони, спускания, прав участък, на който задължително трябваше да се достигне скорост 60 км/ч, последван от знак СТОП и обратен завой, друг прав участък, на който трябваше да се спазва ограничение от 50 км/ч, завои, общо 4 знака СТОП… Така че не беше никак лесно да се прецени най-икономичният начин на каране, защото тук печелеше водача, постигнал най-нисък разход на гориво.


Второто трасе беше офроуд и това упражнение се включва за първи път в състезанието. На самосвал Volvo FMX е монтирана специална конструкция, закачена за предната решетка. На малка платформа на нея се поставя кубче, тежащо 1,5 кг. Заданието беше да се изминат 1,9 км в рамките на 15 минути, като по трасето имаше две контролни точки. Ако по пътя кубчето паднеше от платформата, водачът трябваше да спре камиона, да включи паркинг спирачката, да махне предпазния колан, да слезе от камиона и отново да постави кубчето на мястото. Забравянето на паркинг спирачката или непоставянето на предпазния колан водеше до добавянето на наказателни секунди към реалното време. Т.е. колкото по-майсторски караше водачът и по-плавно преминаваше препятствията на пътя, толкова за по-кратко време изминаваше предизвикателното трасе и съответно печелеше по-голям брой точки. При първата контролна точка трябваше на заден ход да се докосне ограничителен стълб, а при втората контролна точка имаше изкачване, в края на което отново трябваше да се докосне стълб, да върне на заден ход и да се продължи по особено неравна част от трасето. Да не говорим за наклоните и завоите… Представете си колко трудна беше задачата, след като само един от 33-мата финалисти успя да мине трасето, без нито веднъж да изпусне кубчето. Това обаче не е гаранция за победа, защото тук печелеше най-много точки този, който беше най-бърз, без значение колко пъти му се е налагало да вдига падналото кубче.

Какви камиони се карат

Частта от състезанието за икономичното шофиране се изпълняше с 40-тонна композиция, теглена от влекач Volvo FH 4x2 с автоматизирана скоростна кутия I-Shift, която се управляваше от бутони на контролното табло. Влекачът беше оборудван с моторна спирачка, софтуерът за превключване на предавките беше като за транспорт на дълги разстояния, включен беше и круиз контрол с I-See.
За втората част се използваше самосвал Volvo FMX с въздушно окачване.


Времената се засичаха от трима съдии, а разходът на гориво – по данните от Dynafleet.

Как се стига до победата

Отговорът на този въпрос е прост – до победата се стига трудно. Човек трябва да има шанса да присъства на подобно състезание, за да усети атмосферата и сам да се убеди, че не е никак лесно. Не става просто да седнеш и да караш.
От една страна, атмосферата е делова, състезателна и конкурентна. Водачите заедно с треньорите по икономично шофиране от съответната държава правят стратегии, обмислят, пресмятат, обсъждат… През цялото време на състезанието на монитори всички виждат Как се стига до победатакакво се случва в кабината на водача, кой как кара, какви грешки прави, кога дава газ, къде се включва Ecoroll, дали превключва предавки, кога използва моторната спирачка, засичат се междинни и крайни времена на конкурентите… Да не говорим за стреса, който изпитват водачите, чийто умения са поставени на изпитание…
От друга страна обаче, атмосферата е забавна и приятелска. Чуват се непрекъснато забавни закачки и шеги, водят се непосредствени разговори между колеги, създавате се познанства и приятелства…
И така, победителят не е ясен до последния момент. Крайното класиране се определя, като се сумират точките, постигнати в двата етапа. Може да си много добър примерно в икономичното шофиране, но да пресрочиш времето на офроуд трасето.


В крайна сметка шампион в състезанието Volvo Drivers Challenge 2018 стана полският водач Пьотр Крахел, а второто и третото място заеха Берт Йохансон от Швеция и Симо Лаукканен от Финландия. За да си представите обаче колко малки са разликите между състезателите, ще ви кажа, че вторият и третият в класирането бяха с равен брой точки, но шведският състезател беше изразходвал съвсем малко по-малко гориво.


Българският представител Ивайло Денев присъства за първи път на световния финал в Гьотеборг. Ивайло премина с много добро време офроуд трасето и постигна и доста добър разход на икономичното шофиране. Това, което не му позволи да влезе в победната тройка обаче, беше, че в стремежа си да кара максимално икономично пресрочи с 10 секунди времето от 12,5 минути. Тези 10 секунди доведоха до добавянето на 300 г гориво към реално изразходваното от Ивайло. И въпреки това повече от половината финалисти са зад него в крайното класиране.
Целта на всяко състезание, разбира се, е победата. Но състезанието Volvo Drivers Challenge постига и много други цели – то повишава имиджа на професионалните шофьори, учи ги на икономично и безопасно шофиране, помага на водачите да се запознаят още по-добре с възможностите на камионите, които карат… А от всичко това печели обществото ни като цяло.
Снежина БАДЖЕВА
Гьотеборг - София
https://www.kamioni.bg

 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди