изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 15:53 EEST
КОГАТО МЕЧТАТА СЕ ПРЕВЪРНЕ В УСПЕХ – ЗА ДЕЦАТА НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ И ТЕХНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ    
Образование В края на изминалата учебна година СУ „Свети Климент Охридски“ - гр.Добрич, завърши проект пo Програмата „Еразъм+“№2016-1-ESO1-KA 219-024963_5, озаглавен „School Radio Waves“, ключова дейност „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики (КД 2), сектор „Училищно образование“. Проектът беше двугодишен, включи редица разнообразни задачи, и в него взеха участие 8 учители и 12 ученици от училището.

В процеса на работата си сътрудничиха с училища от четири европейски страни – Испания, Португалия, Полша и Унгария. Осъществиха се пет ученически мобилности, където учениците  работиха съвместно с връстниците си по различни задачи, едновременно върху една и съща тема, използвайки възможностите на училищното радио. Предстои финално отчитане по Проекта.
По-рано тази година училището спечели нов проект по Програма “Еразъм+“,КД 1, в областта на училищното образование. Темата на Проекта е ”Съдържателно-езиковото интегрирано обучение – един модерен подход“ и е фокусиран върху внедряването и използването на модерния прагматичен подход в преподаването. В него взеха участие 6 преподаватели, които осъществиха 3 мобилности в Обединеното Кралство – Oxford, Exeter, Scarborough. Част от целите на Проекта са: подготовка на учители-лидери, които да подпомогнат методическата подготовка на останалите членове на екипа; обогатяване и усъвършенстване на съдържателните, лингвистичните, дигитални и социални компетенции на участниците в мобилността; по-нататъшно развиване на партньорствата и сътрудничеството между училището ни и други европейски центрове за обучение; СЕИО, за обучение в клас и разработването на уроци и програми, за подобряване нивото на подготовката на ученици за изпити, конкурси и кандидатстване в университети и намирането на работа;
Интерес представлява вторият проект по дейност КД1 на Програма Еразъм+, в който училището е партньор, а бенефициент е  училище от Финландия. В рамките на проекта, през месец май 2019 г.  учител по музика от финландското училище ще бъде на посещение у нас. В течение на една седмица той ще посещава уроци по музика, както и такива по различните музикални инструменти, пеене, хореография, с цел изследване на методиката на работа в профилираните паралелки. Ще му бъде предоставена възможност и да изнесе няколко урока, в които да запознае нашите ученици с фолклора на Финландия и да разучат съвместно финландски песни. Надяваме се да превърнем тези първи срещи в дългосрочно партньорство, в което и ние да почерпим опит от водещата по резултати от международните изследвания финландска образователна система.
Проектите по дейност КД2 на Програма Еразъм+, по които работят екипи от учители и ученици в училището през тази учебна година са три - един, който навлиза във втората си година и два новоспечелени проекта. 
Първият, на тема „Digital and media literacy for sustainable life learning”, №2017-1-LV01-KA219-035418_2, започна през м. септември 2017 г. и ще продължи до м. септември 2019 г. Партньори в Проекта са училища от Латвия, Франция, Турция, Италия и Румъния. Училището по изкуства беше първи домакин по Проекта през м. март т.г, през м. май т.г. екип от 2 учители и 4 ученици осъществиха мобилност в град Барлад, Румъния. За други 4 учители и 6 ученици предстоят мобилности през тази година - м. ноември в Монпелие, Франция, а през м. април 2019г. – в Лудза, Латвия. Чрез запознаването с нови ИКТ инструменти учителите ще подобрят своите умения и ще продължат да поддържат високия си професионализъм, както и личностно развитие. Учениците ще могат да подобрят комуникативните си умения, критичното мислене, решаване на проблеми; ще развият креативността си, както и ще разширят своите културни, социални и професионални нагласи.
„Развиване на уменията на 21 век чрез проучване на културното наследство“ е единият от новите Еразъм+ проекти на училището. Той е насочен към учениците от 6-ти до 8-ми клас, които в рамките на две години, съвместно със своите приятели от Холандия, Чехия и Испания ще изграждат и усъвършенстват умения като сътрудничество, критично мислене и решаване на проблеми, инициативност, ефективна комуникация, дигитални компетентности, чрез включване в дейности насочени към изследване на културното наследство и национална идентичност в контекста на принадлежността ни към европейското семейство. 18 ученици и 6 учители, работещи в съвместните екипи ще участват в международните срещи по проекта, първата от които в Испания през ноември тази година.
В дух на последователност на идеята за важността от развиване на новите умения и компетенции е темата и на третият Еразъм+ проект, който стартира тази есен - “Силните и слаби страни на медиите“. Неговата основна цел е да изгради комфортна образователна и възпитателна среда, която да насърчава и мотивира учениците и чрез постоянна работа да създава гаранции, че децата, обучавани в училището, придобиват нагласата, знанията и уменията, които са им необходими, за да успеят в реализацията си. Той е насочен основно към учениците от гимназиалния етап. По него ще си партнират учителите от пет различни средни училища в Европа – Унгария, Германия, Хърватия, Исландия и България. В планираните 5 международни срещи участие ще вземат ученици от 9-11 клас, като 20 от тях, подкрепени от 8 учители ще имат възможност да посетят партньорските училища.
С тези и предишни два проекти по ключова дейност К1, екипът на училището е поел отговорността да провежда политика, в която водеща роля имат образованието, възпитанието и личностното развитие на децата. Ние съзнаваме, че светът около нас непрекъснато се променя и обновява. Затова и посрещаме тези нужди като предоставяме възможността на нашите учители и ученици да участват в подобни проекти. Вярваме, че това е пътят към съвременното образование и продължаваме да насърчаваме и мотивираме колектива и възпитаниците си.
Екип на СУ „Св. Кл. Охридски“


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди