изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:56 EEST
ЗАЛА "КАН ТЕРВЕЛ" ВЕЧЕ ПОСРЕЩА ПОСЕТИТЕЛИТЕ НА МУЗЕЯ В ТЕРВЕЛ    
Новини
Кулминацията от честванията на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите край Константинопол с е състоя на 22 т.м. в Тервел. Денят бе изпъстрен от множество събития. От 14.00 часа официално бе открита зала „Кан Тервел“ в обновения Общински музей Тервел. На откриването присъства народният представител Даниела Димитрова.


В залата може да види восъчна фигура на Кан Тервел – конник, фигури на знатна двойка прабългари, съвременници на Кан Тервел, прабългарска юрта, макет на двореца на Кан Тервел в Плиска, холограма, пресъздаваща въздигането на Кан Тервел в кесар на Римската империя (Византия). В залата могат да се видят  изложба от 18 пана,  банери за различни артефакти, свързани със следата на Кан Тервел в българската и европейската история, издания, посветени на Кан Тервел, юбилейни монета и марка, посветени на 1300-годишнината от победата на Кан Тервел над арабите при Константинопол, спомени за създаването на паметника на Кан Тервел в града, родословно дърво на рода Дуло.
За децата и техните придружители са предвидени  и забавни преживявания – поставяне на печата на Кан Тервел от червен восък върху договора между България и Византия от 716 година и възможност за снимки с реквизит от филмирането на холограмата – облекла и корони на Кан Тервел и император Юстиниан II.
Всички останали зали и експозиции в музея са напълно обновени, със записани беседи, атрактивни експонати и възможности за забавления. Вечер върху фасадата на музея се проектират изображения на символи на град Тервел.
РАДИО ДОБРУДЖА


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди