изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:46 EEST
ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ, ПОЛОЖЕНИ ВЪВ ВОЕННОТО ГРОБИЩЕ-МУЗЕЙ В ДОБРИЧ    
Новини
С военен ритуал и панихида в памет на загиналите за свободата - във Военно гробище музей започнаха вчера тържествата по повод Деня на Добрич.  Панихидата водеше лично негово Високо преосвещенство Варненският и великопреславски митрополит Йоан.  Присъстващите отдадоха почит на героите с минута мълчание, падане на колене и поднасяне на венци.



"Едва ли съществува по-убедително отрицание на войната от едно военно гробище – притихнало, смирено, но категорично във внушението си. "Тук се докосваме до онова усещане за тленност, за преходност, но и за вечност", заяви в своето слово кметът на Добрич Йордан Йорданов. Тук, на най-голямото военно гробище в България от Първата световна война, сред кръстове, тъжните и самотни знаци за нечие присъствие преди 102 години. Присъствието на повече от 3500 войни, от шест национални армии, мъже от над 12 националности с пет вероизповедания в последните им мигове живот. И във времето пак тук се учим на толерантност, на компромис, на взаимност, на оцеляване, тук се учим да бъдем. Учим се, защото приключването на един земен път, може да бъде овъзмездено стойностно единствено с опитност. И днес ние, получили привилегията да бъдем тук и да се самоопределяме като българи, нека отдадем дължимото на нашите предци с последен дъх край Добрич", заяви още Йорданов.
На панихидата присъстваха контраадмирал Митко Петев – командир на ВМС, шестимата народни представители от добрички избирателен район, Владимир Климанов – ген. консул на Руската федерация във Варна, Нурай Иньонтепе - генерален консул на Република Турция, областният управител, председателят на Общински съвет – Добрич, кметът на община Добричка, делегации от побратимени на Добрич градове и др.
РАДИО ДОБРУДЖА


 


Сходни връзки


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди